open-navfaktor-logo
search
Nisu predstavljali prijetnju
Uznemirujuće - Videosnimak prikazuje kako izraelski dron prati i ubija četvero palestinskih civila u Khan Younisu
Anadolija
22.03.2024. u 14:16
get url
text
FOTO: Screenshot/AA
Izraelska vojna bespilotna letjelica gađala je i ubila projektilima četvero palestinskih civila u oblasti Al-Sekka u Khan Younisu, na jugu Pojasa Gaze, vidi se u videosnimku koji je u četvrtak navečer emitovala Al Jazeera.
Scene su snimljene izraelskim dronom u Khan Younisu u februaru ove godine, a prikazuju potjeru za četvoricom palestinskih mladića, te trenutaka kada ih gađa s nekoliko projektila.
Dvojica mladića su ubijena prvim projektilom, a zatim treći i četvrti s još dva projektila.
Na snimku se vidi kako mladići traže svoje domove ili ono što je od njih ostalo među ruševinama na putu koji su raskrčila vozila izraelske vojske prije povlaćenja iz tog područja.
Na snimku se jasno vidi da četiri civila nisu nosila oružje i nisu predstavljali nikakvu prijetnju.
Nakon što su dva mladića ubijena prvim projektilom, vidi se kako se treći mladić udaljava od ciljanog mjesta. Međutim, dron ga je pratio i zatim gađao projektilom.
U četvrtak navečer Ured za medije u Gazi objavio je da smatraju da je ubistvo četiri civila u Pojasu Gaze od strane izraelske bespilotne letjelice dokaz "duboke krize unutar izraelske okupacije".
- Najoštrije osuđujemo ovaj zločin u kojem je okupaciona vojska dronovima bombardovala četiri mladića civila, osvetnički ih ubijajući i pretvarajući ih u rasute ostatke, što ukazuje na veličinu duboke krize kroz koju ova okupacija prolazi ubijanjem na ovakav monstruozan način - saopćeno je iz Ureda za medije.
Dodali su da američka administracija, međunarodna zajednica i izraelski okupatori snose punu odgovornost za nastavak ovih zločina nad palestinskim civilima već šest mjeseci.
- Smatramo da su zemlje koje opskrbljuju okupatore raznim oružjem odgovorne za zločine ubistava civila, djece i žena - istakli su iz ureda.
Za genocid optuženi Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra u kojoj je ubijeno 31.988 Palestinaca, a povrijeđeno više od 74.000.
Prema podacima Ujedinjenih nacija, 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno je raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.
Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.