open-navfaktor-logo
search
Saudijska Arabija
Više od 1.000 hadžija preminulo u Meki, većina je iz Egipta: Šta je uzrok?
AUTOR: Fena
23.06.2024. u 14:58
get url
text
Više od 1.000 osoba je umrlo tokom ovogodišnjeg hadža u Saudijskoj Arabiji, dok su se vjernici suočavali sa ekstremno visokim temperaturama na svetim mjestima islama u pustinjskom kraljevstvu, saopštili su zvaničnici u nedjelju, 23. juna.
Više od pola preminulih su bili iz Egipta, navode dva zvaničnika u Kairu, gdje vlasti navode da su ukinuli dozvole za 16 turističkih agencija koje su pomogle hodočasnicima bez odobrenja da putuju u Saudijsku Arabiju.
Zvanični Rijad nije komentarisao njihove smrti tokom hodočašća. 
Egipatske vlasti su objavile da je tokom ovog hadža preminuo 31 hodočasnik bez odobrenja, rekavši da se radi o osobama sa hroničnim oboljenjima, ali nisu date zvanične brojke za ostale hodočasnike.
Zvaničnik iz Vlade je naveo da je preminulo najmanje 630 drugih hodočasnika koji su putovali u Saudijsku Arabiju sa vizama za posjetioce, te da je najveći broj mrtvih u mrtvačnici u naselju Al-Muizem u Meki.
Egipatsi diplomata je potvrdio brojke, te naveo da je većina sahranjena u Saudijskoj Arabiji.
Zvaničnik je govorio pod uvjetom anonimnosti, jer mu nije dozvoljeno da izvještava novinare.
U saopćenju, Vlada je navela da 16 turističkih agencija nije osiguralo adekvatne usluge hodočasnicima. Naveli su da su ove agencije ilegalno organizovale putovanja hodočasnika u Meku, koristeći vize koje ne dozvoljavaju njihovim korisnicima da putuju u najsvetiji islamski grad.
Vlasti su također navele da su informacije o zvaničnicima iz agencija upućene javnom tužiocu u sklopu istrage.
Među mrtvima je i 165 hodočasnika iz Indonezije, 98 iz Indije, te deseci iz Jordana, Tunisa, Maroka, Alžira i Malezija, prema brojkama koje je prikupio AP.
Dvoje hodočasnika iz SAD-a je takođe preminulo.
AP nije mogao nezavisno da potvrdi uzrok smrti, ali neke zemlje poput Jordana i Tunisa su okrivile izuzetno visoke temperature.
Tokom ovogodišnjeg hadža, najviše dnevne temperature su se kretale između 46 i 49 stepeni Celzijusa u Meki i svetilištima oko grada, prema podacima saudijskog Nacionalnog centra za meteorologiju.
Hadž, jedan od pet stubova islama, je jedno od najvećih vjerskih okupljanja na svijetu.
Više od 1,83 miliona muslimana je učestvovalo u ovogodišnjem hadžu, uključujući više od 1,6 miliona hodočasnika iz 22 zemlje, te oko 222.000 saudijskih građana i rezidenata, prema saudijskim podacima, prenosi RSE.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.