open-navfaktor-logo
search
Zbog napada na Ukrajinu
Vlada Kosova uvela sankcije Rusiji
Vlada Kosova je danas uvela sankcije Rusiji u skladu sa sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije protiv akcija koje podrivaju i ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.
25.02.2022. u 11:49
get url
text

Otvarajući shednicu Vlade, premijer Kosova Albin Kurti je kazao da je oružani napad Rusije na Ukrajinu ugrožavanje zajedničke međunarodne sigurnosti.

- Dan počinjemo pridružujući se našim partnerima Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama u odgovoru na vojnu agresiju Rusije usvajajući paket sankcija protiv nje. Ovo nije prvi put da Kosovo svrstavajući se uz demokratski svijet uvodi sankcije Ruskoj Federaciji, a u oba slučaja zbog agresije nad Ukrajinom - kazao je Kurti.

Kosovski premijer je ocijenio da današnja Rusija želi da bude ona stara, starija i od Sovjetskog Saveza, da bude Ruska carevina. Kurti je istakao da Kosovo tesno sarađuje sa EU-om, NATO-om, SAD-om i Velikom Britanijom kako bi se suprotstavili osvajačkom ratu Rusije, ali i utjecaju i mogućim posljedicama u našem regionu.

Ministrica vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donika Grvala predstavila je paket sankcija protiv Rusije, nakon jučerašnje vojne intervencije u Ukrajini i flagrantnog kršenja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

- Ministarstvo predlaže usvajanje i primjenu svih ekonomskih i finansijskih sankcija koje su Vijeće Evropske unije i Sjedinjenje Američke Države uvele do sada protiv Rusije, ali i nekih pojedinaca iz Belorusije zbog njihove uloge u olakšavanju ruskog napada na Ukrajinu - rekla je Grvala.

Pojasnila je da sankcije uključuju zamrzavanje imovine banaka, zabranu pristupa finansijskim tržištima, zabranu putovanja i tranzita pojedincima u zemljama koje primenjuju ove sankcije.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.