open-navfaktor-logo
search
Mjesec od tragedije
Vlada Srbije: U školi nije bilo zlostavljanja dječaka koji je ubio devet učenika i domara
U Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu nije bilo vršnjačkog nasilja nad maloljetnim dječakom koji je ubio 10 ljudi, objavila je srbijanska vlada.
01.06.2023. u 20:18
get url
text

- Ta je odluka donesena nakon što je u toj školi obavljen vanredni inspekcijski nadzor - prenosi saopćenje iz Vlade Srbije Blic.

- Potvrđena su saznanja Centra za socijalni rad, Ministarstva prosvjete da u ovoj školi nije bilo vršnjačkog nasilja u odnosu na maloljetnog dječaka koji je ubica. Zato molimo sve medije da se prema ovim informacijama odnose s dužnom pažnjom i ne objavljuju neprovjerene i nepotvrđene informacije jer se time nastavlja proces traumatiziranja djece i roditelja - saopćili su.

U ranijim izjavama koje su učenici te škole dali medijima, oni su naveli da je dječak bio miran i povučen, ali i da je bio predmet nasilja. Također, kada se dogodila tragedija, učenici su ispričali da je zbog zadirkivanja promijenio smjenu, ali i da je više bio povučen nego problematičan.

VEZANI TEKST - Dječak iz Beograda mjesec unaprijed planirao masakr u školi, imao je spisak djece za likvidaciju i nacrte škole

Također, školska godina u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji završit će 6. juna, odlučila je Vlada Srbije, nepunih mjesec poslije dvije tragedije koje su duboko potresle i podijelile društvo.

U beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" 3. maja 13-godišnji učenik K.K. je iz očevog pištolja ubio zaštitara i osmero školskih kolega, a teško ranio nastavnicu i još šestero učenika od kojih je jedna djevojčica kasnije preminula u bolnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.