open-navfaktor-logo
search
Bratislava
Vučić: Komplikuje se oko dolaska Lavrova, ako i Scholz ne dođe...
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na Globsek forumu u Bratislavi da se u junu neće desiti ništa u pogledu evropskih integracija Zapadnog Balkana i da nade polaže u decembar. Kazao je i da se komplikuje situacija oko najavljene posjete ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova Beogradu.
02.06.2022. u 19:22
get url
text

Upitan "da li se komplikuje situacija oko dolaska Lavrova", koji su mediji najavili za 7. juni, Vučić je odgovorio potvrdno za Televiziju Pink u Bratislavi.

- Komplikuje se, svakako se komplikuje, nisam još spreman da o tome govorim, ali da – komplikuje se, pitanje je kako će da dođe… vidjet ćemo - rekao je on.

Upitan "da li bi bila loša vijest" da njemački kancelar Olaf Shloz ne dođe u Beograd, a što su mediji najavili za 10. juni, Vučić je odgovorio potvrdno.

- Bila bi to bila tragedija... pa zamislite da njemački kancelar treba da gostuje u nekoj zemlji, a kaže da ne želi da dođe ili da ne može da dođe ... naravno da bi bila loša vijest - rekao je on.

VEZANI TEKST - Vučić nakon sastanka s Lavrovom: Ponosimo se svojom vojnom neutralnošću

Upitan "da li je moguće da se to dogodi", Vučić je rekao da se nada da se to neće desiti.

- Uvijek postoji mogućnost, ali ja se nadam da se to neće desiti, ali vidjet ćemo, vidjet ćemo prvo da li će doći Lavrov, pa ćemo vidjeti... a ima tu reakcije i drugih zemalja - rekao je on.

Vučić je tokom razgovora "EU i Srbija: Strateško partnerstvo za budućnost" rekao da je Srbija zahvalna jer je EU uvijek pomagala u krizama i u poplavama i u migrantskoj krizi, ai da je potrebno da se vidi odlučnost članica EU i Brisela u pogledu eurointegracija.

- Pitanje je da li stvarno računate na nas - rekao je Vučić.

On je istakao kako ne očekuje da će se u junu nešto desiti u pogledu eurointegracija Zapadnog Balkana i da, ako neko nešto dobije to će biti Ukrajina, Gruzija i Moldavija, ali ne vjeruje da će biti promena u statusu Sjeverne Makedonije i Albanije, kao i da se "ništa neće desiti" sa Srbijom i Crnom Gorom.

- Moramo da uradimo mnogo stvari prije decembra. Polažem mnogo nade u decembar. Do tada možemo da radimo domaći. Nadam se da će situacija u Evropi biti čistija do tada, prije svega između Berlina i Pariza, tada možemo nečemu da se nadamo - rekao je Vučić.

Lavrov je u posjeti Beogradu boravio u oktobru prošle godine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.