open-navfaktor-logo
search
Vulin održao obećanje
Vučićev režim zvanično stao iza krvnika: Policija čuva Mladićev mural u Beogradu
Policajci su raspoređeni u neposrednoj blizini murala ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu.
09.11.2021. u 13:20
get url
text

VEZANI TEKST - Kandić: Vulin je zabranio brisanje murala zločinca Mladića, politička javnost Srbije šuti

Kako javlja danas.rs, prekoputa murala nalaze se dvojica pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i još dvojica su na ulazu u zgradu gde se nalazi redakcija Danasa i restoran Lovac.

Primijećene su i marice u obližnjim ulicama, a ako se neko približi muralu ili ga slika, policija ga legitimiše, javlja ovaj beogradski medij. Podsjećamo, mural je osvanuo u Beogradu još u julu ove godine.

Iako su se stanari zgrade na kojoj je oslikan žalili nadležnim organima tražeći njegovo uklanjanje, to se nije desilo sve do danas.

VEZANI TEKST - U inat Vulinu i sličnima: Crnom farbom prekriven mural ratnom zločincu Mladiću

U petak, 5. novembra, Inicijativa mladih za ljudska prava, koja je namjeravala 9. novembra ukloniti mural, dobila je rješenje MUP-a Srbije sa potpisom ministra Aleksandra Vulina, vjernog saradnika predsjednika Aleksandra Vučića, kojim se zabranjuje bilo kakvo okupljanje.

Vulin je tada naveo kako "ni oni koji bi da prekreče mural generalu Mladiću, ni oni koji bi da ga čuvaju neće dobiti dozvolu za okupljanje te da pozvati nevladine organizacije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Žene u crnom i nečega što je najavljeno kao "Kosovo", a doći u Beograd da bi se krečile fasade je licemjerno, podlo i vođeno zlom namjerom." 

- Zabrana našeg skupa predstavlja obračun policije Srbije sa ostacima antifašističke i mirovne tradicije ove zemlje, dok u isto vrijeme, umjesto zaštite sloboda i prava građana i građanki Srbije štiti lik i slavi krivična djela ratnog zločinca Ratka Mladića zajedno sa ekstremističkim grupama – navode u saopćenju iz Inicijative.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.