open-navfaktor-logo
search
Ujedinjene nacije
Zakazana hitna sjednica Vijeća sigurnosti zbog stravičnog napada Izraela na kamp u Rafahu
Sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zatražio je Alžir, nakon izraelskog napada na šatorski kamp u Rafahu u kojem su deseci civila živi spaljeni
AUTOR: Faktor/Al Jazeera/CNN
28.05.2024. u 07:51
get url
text
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija održat će hitnu sjednicu zbog zračnog napada Izraela u kojem je pogođen kamp za raseljene osobe u gradu Rafah na jugu Pojasa Gaze i u kojem je, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze, ubijeno 45 ljudi.
Sjednicu je zatražio Alžir, a bit će održana u 15.30 sati po njujorškom vremenu, rekao je neimenovani diplomata UN-a za CNN.
Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres osudio je napad koji je izraelska vojska izvela u nedjelju.
- Ne postoji sigurno mjesto u Gazi. Ovaj užas mora prestati - istakao je Guterres.
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da napad nije imao za cilj da izazove civilne žrtve, kao i da će "incident biti istražen".
Napad je nazvao "tragičnom greškom".
- Uprkos našem najvećem naporu da ne nanesemo štetu civilima, došlo je, nažalost, do tragične greške - rekao je Netanyahu.
Ranije je izraelska vojska saopćila da je napad izveden "preciznom municijom i na osnovu preciznih obavještajnih podataka".
Novinska agencija Wafa je, pozivajući se na Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca (PRCS), izvijestila da su mnoge žrtve žive spaljene u svojim šatorima.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.