open-navfaktor-logo
search
Pretresi
Zbog napada u Banjskoj: Policija provela akciju na pet lokacija na sjeveru Kosova
Kosovska policija provela je u petak akciju na pet lokacija u tri općine na sjeveru Kosova, a akcije su povezane s događanjima u Banjskoj gdje je u nedjelju došlo do sukoba grupe naoružanih Srba i kosovske policije u kojem je ubijen jedan policajac i tri napadača.
29.09.2023. u 11:50
get url
text

Specijalni tužilac Naim Abazi je kazao da se akcija kosovske policije u petak odvijala uglavnom na imanjima za koja je već utvrđeno da su vlasništvo osumnjičenog Milana Radoičića, kojeg kosovske vlasti sumnjiče da je organizirao oružani napad u Banjskoj, prenose Reporteri.net.

Potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić nalazi se također na crnoj listi SAD-a i Velike Britanije, a dovodi se i u vezu s ubistvom srpskog opozicionog političara na Kosovu Olivera Ivanovića.

I dok kosovska policija ističe da su pretresi povezani s nedavnim događanjima u Banjskoj te da će o rezultatima pretresa tokom dana izvijestiti javnost, Srpska lista saopćava da su specijalne jedinice kosovske policije upale u Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici te uz upotrebu sile onemogućile rad zdravstvenim radnicima, demolirale nekoliko prostorija i izazvale strah kod pacijenata koji se liječe u tom centru.   

No Radio Slobodna Evropa javlja da je kosovska policija izvršila pretres u bolnici u Sjevernoj Mitrovici, tačnije kotlovnici, a direktor bolnice Zlatan Elek je rekao da je policija zaplijenila snimke video nadzora.

Pretresi su provedeni u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom potoku, općinama na sjeveru Kosova u kojima su Srbi većina.

VEZANI TEKST - Akcija kosovske policije u toku: Policajci s dugim cijevima ispred zgrade gdje je živio Milan Radoičić

Zvanični Beograd negira umiješanost u akciju naoružanih Srba koji su prije sukoba postavili barikade na sjeveru kod sela Banjska, dok Priština optužuje Srbiju da ih je logistički podržala.

Skupština Kosova usvojila je u četvrtak rezoluciju kojom se osuđuje napad na kosovsku policiju u Banjskoj i traži međunarodna istraga kako bi utvrdila uloga Srbije u tom napadu.

Više članica Evropske unije traži uvođenje mjera protiv Srbije ako se dokaže povezanost Beograda s napadima u Banjskoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.