open-navfaktor-logo
search
Google najavio
Neće vam trebati ključ: Uskoro ćemo androidom otključavati automobile
Apple je prošle godine najavio način pomoću kojeg ćemo moći otključati vozilo, a ove godine Google je tokom konferencije I/O napravio isto - kompanija je upravo objavila da će Android 12 u sebi imati tehnologiju digitalnog ključa kojom je moguće zaključati, otključati i pokrenuti automobil.
19.05.2021. u 19:06
get url
text

Iz Google-a kažu da značajka koristi UWB, odnosno Ultra Wideband tehnologiju, što znači da može otključati automobil bez vađenja telefona iz džepa - ako, naravno, vaš telefon ima UWB čip.

Ako nema, NFC će otključati vozilo pritiskom na ekran.

Također, možete dijeliti svoj virtualni ključ za automobil s prijateljima i porodicom ako im, naravno, ponekad zatreba.

Dodaju da digitalni ključevi za automobile dolaze kasnije ove godine i to na "izabrane" modele Pixela i Samsung Galaxyja.

Problem je što nijedan Pixel do danas nije koristio UWB tehnologiju, što znači da je ovdje možda riječ o Pixelu 6 i nekoj od njegovih premijernih značajki.

Apple je UWB smjestio u modele iPhone 11 i iPhone 12, omogućivši stvari poput AirTagsa, poboljšanih značajki pri komunikaciji iPhonea i HomePoda mini te, između ostalih, i digitalnog ključa za automobile, objašnjava Engadget.

Proizvođači vozila će funkciju morati aktivirati, a njihovi će je automobili morati podržavati, što znači da ćemo malo sačekati prije nego što svi svoja vozila krenemo otključavati Googleovim softverom.

BMW je, naglašava izvor, prvi partner koji će podržati Googleov softver, iako iz kompanije naglašavaju da sarađuju s nekoliko drugih neimenovanih proizvođača vozila.

Google je također najavio značajku koja će biti korisnija i malo prije. Fast Pair je tehnologija koja omogućava brže spajanje sa Bluetooth uređajima te dolazi u vozila iz BMW-a i Forda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.