open-navfaktor-logo
search
Incident u Portlandu
Putnički avion prinudno sletio, putnik kaže da je tokom leta otpao prozor
Alaska Airlines privremeno je prizemljila svoju flotu aviona Boeing 737-9 nakon što je jedan od aviona prinudno sletio u Oregon u petak, rekli su zvaničnici, nakon incidenta u kojem je, prema riječima putnika, otpao dio zida i prozor u letu.
06.01.2024. u 15:16
get url
text
Otpao dio aviona
Otpao dio aviona

Let 1282 Alaska Airlinesa, koji je krenuo iz Portlanda za Ontario u Kaliforniji, vratio se sigurno na međunarodni aerodrom Portland oko 17 sati, nakon što je "posada prijavila problem pritiska", saopćila je Federalna uprava za avijaciju.

Ploča trupa, uključujući i prozor, iskočila je ubrzo nakon polijetanja, rekao je za CNN Kyle Rinker, putnik na letu.

- Bilo je zaista naglo. Tek što smo stigli na visinu, a prozor/zid je jednostavno iskočio i nisam to primijetio dok nisu spale maske za kisik - dodao je Rinker.

Pozvani su vatrogasci, a iz Vatrogasne službe u Portlandu su kazali da nije bilo ozbiljnijih povreda.

Snimka putnika prikazuje bočni dio trupa, gdje bi trebao biti prozor, koji pak nedostaje, kao i maske s kisikom i najmanje dvije osobe koje sjede odmah iza nestalog dijela, navodi CNN.

U saopćenju objavljenom kasno u petak, Alaska Airlines je navela da sarađuje s Boeingom kako bi bilo utvrđeno šta se dogodilo. Avion je 737 Max 9 koji je dobio certifikat o plovidbenosti 25. oktobra 2023., prema FAA.

Očekuje se da će prizemljena flota aviokompanije od 65 aviona Boeing 737-9 biti podvrgnuta potpunom održavanju i sigurnosnim inspekcijama u narednih nekoliko dana prije nego što bude vraćena u službu, saopćila je aviokompanija.

Iako je aviokompanija priznala incident, nije detaljno opisala šta je incident podrazumijevao. Saopćili su da je avion "sigurno sletio nazad na međunarodni aerodrom u Portlandu sa 171 putnikom i šest članova posade".

Prema FlightAware-u, let je trajao oko 20 minuta. Avion je poletio oko 17.07 sati i sletio u 17.27.

Evan Smith, putnik u avionu, rekao je za KPTV, podružnicu CNN-a, da je sjedio najmanje šest redova ispred dijela u kojem se dogodio incident.

- Čuo se jako glasan prasak u zadnjem dijelu aviona i šištanje i sve su maske pale - kazao je Smith.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.