open-navfaktor-logo
search
Energetski kolaps
Nakon što je nekoliko zemalja ostalo bez struje: Mogu li hakeri srušiti energetsku mrežu?
Odmah trebamo naglasiti da nema nikakvih službenih ili neslužbenih informacija ili dokaza kako je današnji energetskih kolaps povezan s hakerima ili kibernetičkim napadima
AUTOR: Faktor/Zimo.hr
21.06.2024. u 21:08
get url
text
Danas je nekoliko zemalja u regiji ostalo bez struje. 
Još se tačno ne zna uzrok raspada elektroenergetske mreže koji je zahvatio BiH, Crnu Goru, Albaniju kao i dio Hrvatske. 
Među brojnim komentarima na društvenim mrežama spominje se i mogućnost hakiranja, a dosad smo čitali brojna upozorenja različitih stručnjaka kako Rusi godinama skeniraju kritičnu infrastrukturu zapadnih zemalja te su spremni za napade.
Odmah trebamo naglasiti da nema nikakvih službenih ili neslužbenih informacija ili dokaza kako je današnji energetskih kolaps povezan s hakerima ili kibernetičkim napadima.
No ono što treba spomenuti jest da su takvi napadi i scenariji - mogući.
O takvim se sukobima u virtualnom svijetu sa stvarnim posljedicama govori godinama, a nakon početka rusko-ukrajinskog sukoba stručnjaci za kibernetičku sigurnost upozorili su na tri potencijalna scenarija ruskih kibernetičkih napada na zapadne zemlje.
Kao jedna vrsta takvih napada spomenut je napad na kritičnu infrastrukturu, pri čemu je posebno spomenut - energetski sektor. 
Bryan Vorndran, jedan od pomoćnika direktora u FBI-u, tada je rekao kako je Rusija u fazi izviđanja tokom kojih pokušavaju saznati više detalja o načinu odbrane kompanija i potencijalnim ranjivostima njihovih računarskih sistema, a kako bi sljedeća faza njihovog djelovanja mogla biti iskorištavanje takvih sistema, odnosno kibernetički napadi.
Prvi veliki i najpoznatiji hakerski napad koji je doslovno ugasio svjetla zabilježen je krajem 2015. godine kada je oko 80.000 osoba u zapadnom dijelu Ukrajine ostalo bez struje, a godinu dana poslije nešto se slično dogodilo i u Kijevu.
Za te je napade zapad optužio Rusiju.
Ukrajinci su tada obavijestili o pronalasku štetnih programa na nekoliko područnih energetskih kompanija te su posebno naglasili da su pronašli virus s kojim se ranije nisu susreli, a koji je prekinuo automatski rad, ugasio računare itd.
U analizi kibernetičkih stručnjaka od prije nekoliko godina naglašeno je kako su takvi napadi iznimno kompleksni i teški za izvođenje, no nije ih nemoguće izvesti, piše Zimo.hr.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.