- Potpisali smo sporazum sa Socijaldemokratama Bosne i Hercegovine (SDBiH) koji garantiraju jednog zastupnika u Skupštini TK, a to je Husein Tokić - kaže Fahrudin Skopljak, predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) TK.

SDA je vodila proces formiranja nove skupštinske većine jer imaju 13 zastupnika. Pored njih većinu čine i četiri zastupnika Demokratske fronte (DF) te dva zastupnika Pokreta demokratske akcije, koji su podržali većinu i ubuduće će djelovati kao nezavisni.

U međuvremenu sporazum o zajedničkom djelovanju potpisali su DF i dva zastupnika Stranke za BiH (SBiH) iz Skupštine, ali je to naišlo na osudu Centrale SBiH, pa njihovo učešće u vlasti još nije definirano.

- Mi nismo razgovarali sa SBiH, otkako su oni potpisali zajednički blok sa DF-om. Većina u ovom momentu broji 20 ruku, a ukoliko Fadil Kudumović bude isključen iz SDA, što smo mi tražili od Predsjedništva SDA, opet ćemo imati 19 - kaže Skopljak.

Minimum potreban za većinu u Skupštini TK je 18 zastupnika. Izvršni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Tuzlanskog kantona (TK) tražio je isključenje Kudumovića iz stranke, a povod je bilo glasanje u Skupštini TK za delegate Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). SDA je imala dovoljno ruku da direktno izabere tri delegata, ali su izabrana dva, pa je Damir Šišić svoje mjesto delegata osigurao sretno, žrijebom u CIK-u.

Glasanje za budžet TK bit će i svojevrsno prebrojavanje većine u TK, a prema Skopljakovim riječima, usvajanje u ovom momentu nije upitno.