Gradska izborna komisija (GIK) Tuzla ne može ispoštovati rok zadat naredbom Centralne izborne komisije (CIK) BiH za unos objedinjenih rezultata izbora u aplikaciju koja se koristi za sva biračka mjesta. Rok za to ističe danas u ponoć, a iz GIK-a su poslali dopis u kojem traže prolongiranje roka.

- Potrebno je ostaviti razuman rok političkim subjektima za delegiranje posmatrača koji će imati priliku prisustvovati objedinjavanju rezultata na način kako je predvideno naredbom, a i izbornim propisima. Po određivanju posmatrača od strane političkih subjekata, potrebno je organizovati objedinjavanje rezultata za nezanemarljiv broj biračkih mjesta, što u dodatnoj mjeri vremenski otežava provođenje potrebnih radnji u ostavljenom roku - navodi se u dopisu CIK-u koji je uputila predsjednica GIK-a Meliha Pašić.

U dopisu se još navodi da bi proiritet za sve učesnike na izborima, a posebno izbornu administraciju, trebao biti da se ispoštuje iskazana volja građana.

- Smatramo bitnim naglasiti da provodenje ovakvih specifičnih radnji u kasnim noćnim satima realno može uzrokovati odredene sumnje građana, ali i političkih subjekata u transparentnost objedinjavanja rezultata, što je dodatni argument za produženje roka određenog naredbom - navodi se u dopisu GIK-a.

Dodaju i da će u međuvremenu biti poduzete sve aktivnosti u cilju osiguranja pravilnog utvrđivanja rezultata izbora na području grada Tuzle, počev 0d 09.00 sati 11. oktobra, uz prisustvo posmatrača ovlaštenih političkih subjekata, o čemu su politički subjekti obaviješteni.