Subota, 23.10.2021.
FOTO: Fena

U Sarajevu prikazana prva samostalna izložba portreta autorice Elene Kovačević

Prva samostalna izložba slika Elene Kovačević "Između dvije vatre" prikazana je večeras na otvorenom, u Sarajevu, u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Umjetnica je naslikala portrete poznatih ličnosti iz svijeta muzike, glume, politike.

Likovi na 33 izložena portreta prikazani su u trenucima predaha, uz cigaretu. To su lica strastvenih ljubitelja duhana poput Winstona Churchilla, Josipa Broza Tita, Keith Richardsa, Sophie Loren, Anthonya Hopkinsa i drugih ličnosti.

Nanosi boje, osim što portretiraju njihova lica, prikazuju i unutrašnji mir "uhvaćen" u trenucima odvojen samo za sebe... i cigaru.

- Ova moja prva samostalna izložba predstavlja putovanje u prošlost dotičući se nekih arhetipskih tema poput prolaznosti i stalne promjene društvenih normi. Poznate ličnosti koje sam portretisala, iako su kreirale burnu historiju, uhvaćene su u trenutku mira. Slike na vrlo jasan način predstavljaju suočavanje s prošlošću "kroz dim" budeći nostalgiju bez štipanja za oči - izjavila je autorica.

Izložba je prikazana užem krugu zvanica iz javnog i političkog života Bosne i Hercegovine, diplomatskog kora i medija.

Nekoliko slika je prodano na samoj izložbi, a iznos od prvog prodanog djela je namijenjen nevladinoj organizaciji "Centar za kreativno odrastanje" koja stipendira socijalno ugroženu djecu iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Eksponati na izložbi bili su namjenski osvijetljeni za tu priliku, na otvorenom, u kompleksu Botaničke bašte.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh