open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Adem Kostjerevac osuđen na sedam godina zatvora zbog silovanja u Zvorniku
Apelaciono vijeće Državnog suda je u drugostepenom postupku osudilo na sedam godina zatvora Adema Kostjerevca, bivšeg pripadnika Vojne policije Prve muslimanske brigade Zvornik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), za silovanje na području Zvornika 1992. godine.
21.12.2021. u 14:27
get url
text

Prema presudi koju je obrazložio sudija Staniša Gluhajić, Kostjerevac je tačno neutvrđenog datuma u vremenskom periodu od 19. septembra do 4. oktobra 1992. godine, u prostorijama Smajila Junuzovića u selu Bajrići na području Zvornika, silovao A. O.

- U više navrata, a najmanje dvaput, prisilio je na seksualni odnos A. O., koja je u to vrijeme bila u drugom stanju, upotrebom sile, naređivao joj da skine sa sebe svu odjeću, što je oštećena, plašeći se za svoj život, i uradila, te joj rekao da legne, nakon čega ju je Kostjerevac Adem silovao, a usljed kojeg silovanja je A. O. izgubila trudnoću - pročitao je Gluhajić.

Sud BiH je prvostepenom presudom odbio optužnicu, zaključivši da nisu ispunjeni uslovi za vođenje krivičnog postupka jer Kostjerevac tokom istrage nije ispitan u skladu s propisima. Ovu presudu ukinulo je Apelaciono vijeće zbog povreda postupka.

Apelaciono vijeće je na obnovljenom suđenju prihvatilo dokaze iz prvostepenog postupka, kao i nekoliko novih dokumenata Tužilaštva koji se odnose na korespondenciju sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), odakle je Kostjerevac izručen u junu 2020. godine.

- Vijeće je utvrdilo da je postojala naredba o provođenju istrage protiv Kostjerevca - kazao je Gluhajić, dodavši i da su odbačene tvrdnje Odbrane kako on nije ispitan u skladu s propisima, zbog čega je i ukinuta prvostepena presuda.

Gluhajić je naveo da je Sud BiH nesporno utvrdio da je oštećena A. O. van svake sumnje identifikovala Kostjerevca kao osobu koja je nad njom izvršila silovanje.

U navedenu kaznu zatvora uračunat će se i period koji je Kostjerevac proveo u pritvoru.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.