open-navfaktor-logo
search
Mito ili nepažnja
Advokat Runjevac tvrdi: Kovertu sa 200 KM sam greškom poslao VSTV-u, to je bilo za mladence!
Kad sam prekjučer pošao na čestitanje, vidio sam da na stolu nema te koverte s novcem. Tražio sam svugdje, ali nema, pa sam zaključio da sam vjerovatno taj novac stavio u novčanik,  pojašnjava Runjevac za Faktor kako se pred članovima VSTV-a našla njegova koverta u kojoj je bilo 200 maraka
23.05.2019. u 13:27
get url
text

Na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je opisao nevjerovatan događaj – naime, prema Tegeltijinim riječima, na adresu VSTV-a advokat Rato Runjevac iz Trebinja je poslao dopis, tačnije dopunu prijave protiv sudije Ermina Korde, sa kovertom u kojoj se nalazilo 200 konvertibilnih maraka!

- Neka čuju novinari - rekao je Tegeltija, i dodao kako će ovaj slučaj odmah biti upućen Tužilaštvu.

Sa namjerom da provjerimo drugu stranu priče, kontaktirali smo advokata Ratu Runjevca. Njegovo objašnjenje bilo je još nevjerovatnije: kovertu sa 200 KM je, kako kaže, članovima VSTV-a poslao greškom?!

- Prošle sedmice u svojoj advokatskoj kancelariji pisao sam podneske, među njima i VSTV-u, i pripremao otpremu pošte. Na stolu se nalazila i bijela koverta u kojoj su bile dvije novčanice od po 100 KM jer sam tog popodneva trebao ići da čestitam svadbu Anđeli Drašković. Ona me je nazvala i rekla da bi bilo dobro da dođem drugi dan, pa sam to odložio za prekjučer, to jest za utorak, a poštu sam odmah poslao. Kad sam prekjučer pošao na čestitanje, vidio sam da na stolu nema te koverte s novcem. Tražio sam svugdje, ali nema, pa sam zaključio da sam vjerovatno taj novac stavio u novčanik – pojašnjava Runjevac za Faktor.

Kako kaže, prekjučer je mladencima odnio novu kovertu sa 200 KM, plus "bocu viskija i cvijeće".

- Bio sam ubijeđen da sam tih 200 iz koverte vratio u novčanik – tvrdi Runjevac.

Runjevac ističe kako odluka Milana Tegeltije da ga javno "prozove" na današnjoj sjednici, u prisustvu brojnih novinara, predstavlja klevetu, te da su iz VSTV-a morali prethodno provjeriti sa njim o čemu se radi.

- Jedan Rato Runjevac, koji ima pola stoljeća iskustva u pravosuđu u Bosni i Hercegovini, da na takav način nekoga pokušava podmititi, čovjeka koji ima platu 5.000 maraka, kao što je napisao... Pa, molim vas, ko to još šalje preko pošte 200 maraka? Pošta se otvara u pisarnici, pa koga sam ja to onda htio da podmitim, pisarnicu ili njih? Pa to je katastrofa! To samo govori o  njegovoj (Tegeltijinoj, op.a.) namjeri. On je htio da mene upetlja u ovaj njegov slučaj – zaključuje Rato Runjevac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.