open-navfaktor-logo
search
Izbjegavanje obaveza
Advokatice radnika Sarabona: Ministar Delić dezavuiše javnost i proizvoljno tumači odluke Suda u Strazburu
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu u martu ove godine naložio je Vladi Kantona Sarajevo da isplati potraživanja radnicima bivše tvornice čokolade i kandita Sarabon, odnosno, prema presudi, dužna je da osigura potpuno izvršenje ranijih presuda, na način da svim apelantima isplati glavni dug sa zakonskom zateznom kamatom.
06.09.2022. u 19:53
get url
text

Također, Vlada Kantona Sarajevo dužna je, osim toga, bivšim radnicima Sarabona isplatiti po 1.000 eura na ime nematerijalne štete i po 250 eura na ime advokatskih usluga.

Nakon što je predmet skoro tri mjeseca držan u ladici u Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, o čemu je Faktor ranije pisao, radnici su, posredstvom svojih pravnih zastupnika, u dva navrata Vladi Kantona Sarajevo podnosili zahtjev za izvršenje te odluke. Bilo je to u aprilu i u junu ove godine.

Ministar tvrdi da oni nisu dužni isplatiti radnike

Krajem augusta Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, međutim, saopćava, kako su "oni na sebe preuzeli obavezu isplate naknade za nematerijalnu štetu, te da su nakon što su se stekli uvjeti za isplatu, kontaktirali zastupnike apelanata, odnosno bivših radnika Sarabona kako bi ih obavijestili da dostave podatke potrebne za uplatu".

VEZANI TEKST - Ko krije predmet u ladici: Sud u Strazburu naložio Vladi KS da isplati radnike "Sarabona", oni ni mukajet

- Kada podaci budu uredno dostavljeni Ministarstvu će na način kako je to zatraženo dopisom od 15. jula ove godine, a kasnije i urgencijom, po navedenim Odlukama, izvršiti isplate i time će biti ispunjene obaveze Ministarstva privrede KS u navedenom predmetu - rekao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, kako je to tada saopćila Press služba KS.

Iz Ministarstva su tada saopćili i da je "Sarabon je privatiziran 2000. godine, a Kantonalni sud u Sarajevu je 2010. godine privatizaciju potvrdio kao valjanu i poništio Rješenje Kantonalne agencije za privatizaciju o raskidu ugovora o privatizaciji".

- Dakle, od 2000. godine privredno društvo Sarabon je u potpunosti u vlasništvu fizičkih osoba, te stoga ne postoji pravni osnov da se potraživanja radnika koja su nastala u periodu nakon privatizacije stavljaju na teret budžeta Kantona Sarajevo - saopćili su iz Ministarstva.

Pojašnjenja radi, iz Ministarstva kažu da će radnicima isplatiti samo dio koji se odnosi na naknadu nematerijalne štete, dok prvi dio presude, koji se odnosi na naplatu potraživanja, za koja postoje ranije presude sudova, i dalje potpuno ignorišu.

Tvrdnje da Ministarstvo privrede KS nije dužno radnicima isplatiti njihova potraživanja i zbog čega je to tako javno je "pojasnio" ministar privrede KS tokom gostovanja na kantonalnoj televiziji TVSA 15. augusta.

Na to su reagirale pravne zastupnice radnika, advokatice Sabina Kadrić i Irma Muhović, koje su uputile odgovor kako Ministarstvu privrede KS, tako i Kabinetu premijera Kantona sarajevo, svim skupštinskim zastupnicima u KS, te Uredu zastupnika agenata Vijeća Ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava.

U dopisu, između ostalog, navode da je tokom navedenog gostovanja ministar Delić "iznio lična tumačenja presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao i niz neistinitih, netačnih informacija u namjeri da opravda nepoštivanje i neprovođenje odluka najvišeg suda u Evropi od Ministarstva privrede odnosno Vlade Kantona Sarajevo".

Ministar je tada naveo kako "problemi koji se odnose na potraživanja radnika Sarabonu nisu u nadležnosti Ministarstva privrede niti Vlade KS".

- Iz ovakvog izlaganja Adnana Delića očigledno proizilazi da ministar nije ni pročitao Odluke o dopustivosti i meritumu Ustavnog suda BiH (odluka br: AP 5375/17 od 06.06.2018.godine, tač.57.), a niti Odluke Evropskog suda za ljudska prava u pitanju - navele su advokatice Kadrić i Muhović.

"Ministar nije pročitao nijednu odluku"

Dodaju kako ministar iznosi neistinite informacije i obmanjuje javnost kada kaže da je "2000. godine urađena privatizacija samog Sarabona i od tada Vlada KS nema apsolutno nikakav udio niti u vlasničkog strukturi niti u upravljačkoj strukturi privatizovanog preduzeća koja je privatna kompanija za koju mi nemamo aposulutno nikakvu odgovornost".

- Iz ovakvog izlaganja ministra više je nego očigledno da on nije pročitao niti jednu od odluka Ustavnog suda BiH od 06.06.2018.godine u kojima jasno stoji da: "U konkretnom slučaju Ustavni sud primjećuje da je Kantonalna agencija poništila privatizaciju 45,90 posto državnog kapitala zbog neispunjavanja preuzetih obaveza. Osim toga, Ustavni sud zapaža da je Vlada KS kao organ javne vlasti, preuzela niz radnji i mjera radi ispunjavanja svoje pozitivne obaveze prema stečajnom dužniku kao subjektu koji ne uživa “dovoljnu institucionalnu i poslovnu nezavisnost od države" (uplatnom doprinosa i omogućavanjem odlaska u penziju radnika stečajnom dužnika koji su ispunili uvjete). Međutim, s obzirom na to da je ponišenjem Ugovora o privatizaciji vraćen državni kapital u vlasništvo Vladi KS, postoji i pozitivna obaveza Vlade KS (kao nadležnog organa javne vlasti) prema apelantima kao povjeriteljima, prema relevantnoj praksi Evropskog suda, da omogući da ostvare svoja potraživanja iz pravosnažnih odluka koja su prijavili u predmetnom stečajnom postupku koji još uvijek nije okončan." Iz navedenog jasno proizilazi da je privatizacija
društva Sarabon poništena - navodi se u reagiranju advokatica Kadrić i Muhović.

VEZANI TEKST - Ministarstvo privrede KS isplatit će potraživanja bivšim radnicima Sarabona

Dalje ističu da "suprotno ličnom tumačenju Adnana Delića da su oni dužni apelantima isplatiti samo nematerijalnu štetu, iz odluka ESLJP-a jasno proizilazi da su se aplikanti žalili na član 6. stav 1. EKLJP (pravo na pravično suđenje – dužina trajanja postupka i ostali aspekti ovog člana), te i na član 1. Protokola 1. uz Konvenciju - pravo na uživanje imovine (budući da Vlada Kantona Sarajevo nakon odluke Ustavnog suda BiH nije izvršila predmetne presude, spriječila je aplikante svoja potraživanja naplate), a koje povrede je priznao ESLJP u svojim odlukama".

- Ne upuštajući se u daljna pravna obrazlaganja koja su sasvim jasno navedena kako u odlukama ESLJP tako i u odlukama Ustavnog suda BiH, koristimo priliku da ministra Adnana Delića upoznamo (budući da iz njegovog izlaganja proizilazi neznanje o zaključenoj prijateljskoj nagodbi) da je između Vlade Kantona Sarajevo i aplikanata zaključena prijateljska nagodba, a kojim se Vlada KS "obvezala osigurati izvršenje domaćih odluka koje se razmatraju u predmetima u tromjesečnom razdoblju, te platiti sve troškove domaćeg izvršnog postupka." - ističe se u podnesku.

Kako je 1.250 eura postalo 1.000 KM?!

U nastavku Kadrić i Muhović reagiraju i na Delićeve navode kako su se iz Ministarstva obraćali advokatskoj kancelariji "jer ne žele da nas neko dovede u zabludu da isplatimo sredstva na pogrešne račune".

- Tražimo od tih advokatskih kancelarija da nam se dostave tačni žiroračuni svih uposlenika, njih je u pitanju šesnest koji imaju izvršne presude. Nakon što nam advokatske kancelarije dostave shodno ovoj urgenciji koju smo poslali već drugi put im šaljemo bit će uplaćena ova sredstva odnosno ova naknadu u iznosu od 1.000 KM - rekao je Delić. ( Prema presudi ESLJP-a, naknada iznosi 1.000 eura po apelantu, plus 250 eura za advokatske troškove,op.a).

Advokatice u dopisu podsjećaju na hronologiju svih dešavanja, dopisa i prepiski sa Ministarstvom, te ističu kako je ministar Delić "i prije nego što im je poslao navedenu 'urgenciju' iskoristio javni medijski prostor kako bi iznio niz dezinformacija i neistinih tvrdnji na račun Zajedničke advokatske kancelarije Sabina Kadrić i Irma Muhović, predstavljajući punomoćnike aplikanata kao nekoga ko opstruira isplatu naknade nematerijalne štete, a da pri tome prikriva sve činjenice i materijalne dokaze iz kojih je jasno vidljivo da se ministar Delić prvi put obratio punomoćnicima aplikanata za isplatu (SAMO) naknade nematerijalne štete nakon što je protekao rok za izvršenje naznačen u presudama ESLJP i u iznosu koji je nekom čudnom matematikom ministar Delić odredio, a ne ESLJP".

Ističu da njihova namjera nije da dovode Ministarstvuo u bilo kakvu "zabludu", jer su, kako navode, "jasno u svojim podnescima naglasili ono što aplikanti traže (oni su se svi svojeručno potpisali na podnesak), te jasno iznijeli zahtjeve u odnosu na odluke ESLJP.

- Radi sprečavanja dezinformisanja javnosti i izbjegavanja politiziranja procesa neizvršavanja presuda ESLJP, Zajednička advokatska kancelarija Sabina Kadrić i Irma Muhović će pokrenuti pravne postupke pred domaćim i međunarodnim insitucijama kako povodom pokušaja urušavanja ličnog i profesionalnog integriteta advokata tako i zbog neispunjavanja obaveza preuzetih zaključivanjem prijateljske nagodbe, a na osnovu koje su donesene presude ESLJP - navode u svom dopisu iz Zajedničke kancelarije Sabina Kadrić i Irma Muhović".

Kompletnu prepisku Zajedničke advokatske kancelarije Sabina Kadrić i Irma Muhović sa Ministarstvom privrede, odnosno Vladom KS, možete pogledati u fotogaleriji ispod.

{$galerijaFotografija}

Radnici Sarabona, prepisaka sa Vladom KS, Sabina Kadrić i Irma Muhović, 06.09.2022.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.