open-navfaktor-logo
search
Tužna godišnjica
Agresorska granata je prije 30 godina ubila petero Sarajlija, među kojima troje djece
U organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. danas je obilježena 30. godišnjica pogibije nevino ubijenih civila, odnosno djece u opkoljenom Sarajevu, tokom proteklog rata.
02.09.2022. u 13:19
get url
text

Od granate ispaljene sa agresorskog položaja oko Sarajeva, 3. septembra ratne 1992. godine u Ulici Čekaluša kod broja 33, poginulo je pet osoba od kojih troje djece, a dvoje je teško ranjeno.

Polaganjem cvijeća i minutom šutnje te učenjem Fatihe, na mjestu ubistva nevinih građana, ispred spomen-ploče porodice stradalih i predstavnici vlasti odali su im dužnu počast, u znak trajnog sjećanja. 

Kako su naveli svjedoci, toga dana, zbog posjete američkog izaslanika Sarajevu, bilo je zatišje, bez pucnjave. Djeca su iskoristila takvu rijetku priliku da izađu iz skloništa i u dvorište zgrade, na spomenutoj adresi. Prva granata, ispaljena na to područje, pala je u baštu obližnje džamije Čekaluša (koja graniči sa dvorištem) samo dva metra od mjesta gdje su sjedila ubijena djeca Adnan Hodžić (12) i njegov brat Mirza (11), Vedran Štimac (12), te Sanela Lukačević (21) i Faruk Nišić (32), dok je dvoje djece teško ranjeno - Vedrana Lukačević (danas je 60 posto invalid) i Vanja Štimac (danas je 100 posto invalid), saopćila je Općina Centar.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica zahvalio je za dolazak na obilježavanje još jedne godišnjice stradanja najmlađih stanovnika Sarajeva.

- U ovo dvorište agresor je, kao i nebrojeno puta tokom opsade grada, ispalio granatu i ubio pet mladih osoba, a više njih teško ranio. Danas se obraćam posebno najmlađima, koji su došli na ovo mjesto gdje su stradali njihovi vršnjaci. Draga djeco i ovoliko godina nakon završetka rata nastavljena je agresija na našu mladost i pamet, drugim sredstvima. Vaša najbolja borba u današnje vrijeme je da što bolje učite i postanete obrazovani ljudi, jer tad vam neće neprijatelji ove države moći ništa učiniti i vi ćete voditi ovu zemlju u bolju budućnost - poručio je Grabovica prisutnima. 

Današnjem polaganju cvijeća i odavanju dužne počasti nevino stradalim sugrađanima prisustvovali su i učenici Srednje zubotehničke škole u Sarajevu. Uime Općine Centar cvijeće su položili Adis Adilović i Nejra Čengić, iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.