open-navfaktor-logo
search
Vojni analitičar
Ahatović o prijetnjama Dodika: Izazivanje konflikta jasna strategija u kojoj traži izlaz za bankrot
Vojni analitičar Nedžad Ahatović komentirao je najavu lidera SNSD-a i predsjednika RS-a Milorada Dodika da će u sklopu MUP-a RS-a biti formirana posebna jedinica za nadgledanje entitetske granice, te Dodikove prijetnje intervencijama Vojske Srbije kada je, nakon prikaza sposobnosti Vojske Srbije u Batajnici, rekao da je "Vojska Srbije modernizovana i spremna da brani naš narod gdje god on živio", a kasnije je u Donjoj Gradini kazao da su svi Srbi jedan narod te da će jednog dana svi živjeti u istoj državi.
25.04.2023. u 08:05
get url
text
Nedžad Ahatović
Nedžad Ahatović

VEZANI TEKST - Dodik: U ponedjeljak potpisujemo zajedničku izjavu o državnoj imovini, najavio i nadzor nad "međuentitetskom linijom"

- Da li ima razloga za zabrinutost demonstracijom sile na vojnom aerodromu Batajnica pokraj Beograda i na tom fonu Dodikovom najavom novih policijskih snaga na međuentietskoj liniji, to treba pitati komandata EUFOR misije u BiH. Jedino EUFOR ima nadležnost da rješava sporna pitanja u vezi s vojnim dijelom Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno da reaguje i to silom na svako ometanje misije EUFOR-a ili dovođenje u pitanje državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH sa bilo koje strane.

Naime, Milorad Dodik misli da ima priliku za osamostaljenje entiteta RS zato što međunarodna zajednica na čelu sa SAD-om ide u prilog Srbiji ne bi li odobrovoljila Beograd da se u najmanju ruku distancira od Moskve, a u konačnici pristupi NATO-u i uđe u EU. Ta politika nagrađivanja Srbije umjesto njenog ograničavanja i kažnjavanja za bliskost sa Moskvom neće dati rezultat jer glavni akter formiranja mišljenja javnog mijenja u Srbiji i ostalim krajevima regiona gdje žive Srbi - Srpska pravoslavna crkva ne želi približavanje zapadu i njegovim dekadentnim vrijednostima - istakao je Ahatović.

Dodao je da, umjesto toga, SPC snažno zagovara politiku revizionizma ratnih zločina počinjenih 90-ih od političko-mafijaškog kartela i vojno-policijske hunte Slobodana Miloševića.

VEZANI TEKST - Dodik ne govori uprazno o intervenciji Vojske Srbije, RS je zacrtana u Strategiji odbrane susjedne države

- Time SPC zauzima politički stav. A sve se prikriva sa vjerskim distanciranjem pravoslavnog svijeta od seta zapadnih vrijednosti koje ističu zločine Slobodana Miloševića, posebno genocid u Srebrenici. Takvo ponašanje SPC-a je komplementarno sa politikom Vladimira Putina (predsjednika Rusije) koji pored političkog, filozofskog i vjerskog distanciranja okrivljuje zapad za izazivanje konflikata po svijetu uzimajući upravo napad NATO-a na SRJ 1999. kao primjer "bezrazložne" brutalnosti i kršenja međunarodnog prava.

To je direktna poruka SPC-u da Rusija stoji iza politike vraćanja Kosova u ustavno-pravni poredak Srbije što je njihov neskriveni cilj. Iz tog razloga bilo koja politika u Srbiji koja bi krenula u približavanje zapadu završila bi u svojevrsnom javnom sukobu sa rukovodstvom SPC-a što bi imalo nesagledive političke posljedice po tu opciju koja bi izgubila podršku. Zato nema stvarne opozicije u Srbiji, već postoji samo gora alternativa od Vučićevog režima (Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije) - naglasio je Ahatović.

Kazao je da se upravo naoružavanje Srbije u tom kontekstu razmatra kao Vučićev manevar u unutrašnjo-političkim odnosima prevashodno sa SPC-om, pa tek onda sa vanjskim akterima jer samo vojno najjači igrači u regionu mogu da budu i relevatni pregovarači u vezi sa politikom provođenja nacionalnih interesa.

- S tim u vezi Vučićev politički rezon je bio da Srbija ulaže milijarde eura u modernizaciju svojih oružanih snaga kako bi između ostalog sa zapadom razgovarala o statusu Kosova iz pozicije pregovarača koji ima mogućnost da proizvede oružani konflikt na Balkanu i dobije ga uz pomoć Rusije. Rat u Ukrajini je ruski fokus djelovanja sa Balkana prebacio u svoje dvorište. Ipak, Putin je ostavio Srbiju u vrhu svojih prioriteta sa kojim on može da prijeti prije svega Briselu koji poslovično ide uvijek linijom manjeg otpora. Zato je američki kontra potez u ovoj soft power igri i usmjeren ka preotimanju Beograda kao glavne Putinove filijale u Evropi kroz nagrađivanje jer Brisel evidentno ne zna da uradi risk management u svoju korist. Tu Dodik vidi svoju šansu - rekao je Ahatović.

Držeći se principa nagrađivanja Beograda međunarodna zajednica na čelu sa SAD-om u BiH, za sada, pokazuje odlučnost samo na bošnjačkoj političkoj eliti među kojom traži krivce za višedecenijske propuste, korupciju i nepotizam, ističe Ahatović.

VEZANI TEKST - Komšić: Dodik zaista misli otcijepiti dio BiH i pripojiti Srbiji, na potezu je pravosuđe

- No domaća javnost zna, a i to je javna tajna, da je i u Hrvatskoj, a poglavito u srpskoj političkoj eliti u BiH stanje daleko gore po tom pitanju. Dodik se nada da će međunarodna zajednica zadržati svoj pritisak samo na bošnjačkom političkom establišmentu, a da će on sa svojim kompanjonom Draganom Čovićem (predsjednikom HDZ-a) biti pošteđen zarad viših interesa. Kako bi se osigurao, on ipak, za svaki slučaj, povećava ulog i nastavlja secesiju u kojoj se već nalazi neko vrijeme formiranjem posebnih policijskih jedinica za čuvanje međuentitetske linije - naveo je Ahatović.

Dodao je da će vrijeme pokazati da li Dodik ima dobru procijenu ili ne.

- U svakom slučaju činjenica je da je dosadašnje donošenje monoetničkih odluka OHR-a u vezi s procesom formiranja vlasti u BiH išlo direktno na štetu Bošnjaka. Dodatni otežavajući faktor za Dodika predstavlja i finansijska situaciju u entitetu RS koja se pogoršava iz mjeseca u mjesec, zato je sa njegove tačke gledišta izazivanje konflikta potpuno jasna izlazna strategija u kojoj on traži izlaz za bankrot kako RS-a tako i svoje politike i traži svoj vlastiti politički spas uz podršku Moskve i SPC-a. Da li Vučić može sebi da priušti da ostane izvan Dodikovih kombinacija teško je reći. U svakom slučaju Srbija ima modernu i dobro opremljenu vojnu silu koju po zvanično usvojenim vojno doktrinarnim dokumentima može "legalno" upotrijebiti i na tlu BiH - zaključio je Ahatović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.