open-navfaktor-logo
search
Delegatkinja Doma naroda
Aida Obuća: SDA će biti dio vlasti na nivou FBiH i niti jedan domaći ili strani projekat neće to zaustaviti
Delegatkinja Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine Aida Obuća komentirala je proces formiranja vlasti rekavši da smo "svjedoci nasrtaja na ustavnopravni poredak naše domovine od strane udruženog političkog poduhvata".
19.02.2023. u 21:51
get url
text

- Predvodnici tog pokreta kojeg čine malograđanski politički diletanti pokušavaju lažima, spinovima i nestručnim tumačenjima osigurati dovoljan prostor da njihovi mentori derogirajući demorkatiju i vladavinu prava uspostave oktroisanu vazalsku vlast. Zbog takvih sila koje nasrću na naš suverenitet važno je istaći nekoliko činjenica:

Stranka demokratske akcije je tvorac demokratije na ovim prostorima i njeni dužnosnici nikada neće dozvoliti negiranje našeg ustava i zakona. Naročito to neće dozvoliti Refik Lendo general Armije Republike Bosne i Hercegovine bez obzira na prijetnje dezerterskih političkih aparatčika.

Članovi 1. i 5. odjeljka B Ustava FBiH jasno propisuju da je predsjednik sa potpredsjednicima šef izvršne vlasti, koji po vlastitoj diskreciji imenuju i razrješavaju Vladu FBiH i nikakva količina potpisa to ne može promijeniti ili zamijeniti. Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH samo ima mogućnost potvrde navedene odluke pa makar se radilo o kako to reče delegat SDP BiH "ljudima sa ulice". Vlada FBiH nije kredit da do nje dođete potpisima sudužnika i vrijeme je da to shvatite.

Bosanskohercegovački patrioti su nama i našim partnerima dali povjerenje od 345.852 glasa (SDA 238.116/DF 107.736) za razliku od vaših 285.801 (SDP 131.328/NiP 67.191/NS 50.820/PDA 18.312/BHKFI 18.150) što je razlika od 60.051 ili više od dvije PDA i Fuada Kasumovića. Opredjeljenje građana je i više nego jasno, posebno ukoliko uzmemo činjenice da na našim listama ima kantonalnih zastupnika koji su osvojili više glasova nego pojedine stranke n-torke dok neki vaši delegati u domovima naroda nemaju ni izborni legitimitet - napisala je Obuća na Facebooku.

Ustav nije švedski stol, istakla je Obuća, već krovni pravni akt koji propisuje višeslojne većine i nije moguće po osnovu 14 delegata proglasiti HDZ BiH nezaobilaznim, a SDA sa 13 nepoželjnim partnerom.

- Narod je prozreo vaše pokušaje da se pretvorite u cvijetne aranžmane iz 40-ih godina prošlog vijeka, vrijeme je da se vratimo u 21. stoljeće - navodi Obuća.

Pozivam sve one odgovorne patriotske pojedince i političke subjekte, navela je ona, da se odreknu "poglavničkih" i "monarhističkih" pokušaja oktroisanja vlasti i okončaju destruktivne procese nametanja volje HDZ-a i SNSD.

- One aktere i njihove "dobre dečke" koji prijete i nastavljaju sa antidejtonskim djelovanjem upućujem da malo više čitaju Krležu i nauče da "nigdje, nikad, niko nije pronašao stećak na kome Bosanac kleči i moli. Na kom je prikazan kao sužanj". To neće gledati ni danas - zaključila je Aida Obuća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.