open-navfaktor-logo
search
Goražde
Aida Obuća: Zašto za ubijanje 158 djece i ranjavanje njih više od 500 niko nije odgovarao
Aida Obuća, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, sastala se jučer sa predstavnicima Fondacije Istina za Goražde te su izrazili nezadovoljstvo i uputili oštru kritiku nadležnim pravosudnim organima, posebno Tužilaštvu BiH koje, kako ističu, već 25 godina ne poduzima nikakve radnje u pogledu istrage ratnih dešavanja u ovoj nekadašnjoj zaštićenoj zoni UN-a.
11.06.2020. u 11:14
get url
text

Premijerka se nakon toga oglasila i na svom Facebook profilu. Šta je napisala možete pročitati u nastavku: 

- Još jednom ću u ime institucija ovog kantona pozvati nadležna tužilaštva da konačno počnu raditi svoj posao na način da se istina i pravda ne obesmišljavaju. Na to me obavezuje činjenica da bi se iz dosadašnje prakse procesuiranja ratnih zločina na prostoru Goražda mogao izvući potpuno pogrešan zaključak o karakteru rata na ovim prostorima.

Na to me obavezuju i brojni zaključci najviših zakonodavnih i izvršnih organa vlasti ovog kantona kojima se godinama unazad bez uspjeha ukazivalo na štetnost nedosljedne realizacije državne strategije.

VEZANI TEKST - Fondacija Istina za Goražde: Na sceni pokušaj izjednačavanja žrtve i zločinca

Bezrezervno spadam u ljude koji smatraju da svaki zločin treba biti sankcionisan i baš zbog toga u potpunosti podržavam nastojanja Fondacije Istina za Goražde da se na bazi argumenata i dokumenata izbori za primjenu pravosudne prakse koja neće dozvoliti da počinioci najtežih zločina u Goraždu ostanu nekažnjeni.

Želim vjerovati da će dokumenti koji su iz ove Fondacije, preko Vlade BPK Goražde, upućeni na brojne relevantne adrese u BiH biti dovoljan alarm da se izbjegne prekrajanje istorije zbog selektivnosti, ili želje tužilaca da na manje zahtjevnim predmetima ostvaruju potrebnu normu.

Kod građana Goražda koji su preživjeli strahote rata opravdano se javlja osjećaj da je na sceni pokušaj izjednačavanja žrtve i zločinca. Teško je ljudima objasniti zašto za ubijanje 158 djece i ranjavanje njih više od 500, niko nije odgovarao. Zašto izgladnjivanje stanovništva, masovno ubijanje civila, silovanja i druga planska zlostavljanja nisu prioritet u radu tužilaca. Kao premijerka BPK Goražde ne mogu ignorisati tu činjenicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.