open-navfaktor-logo
search
Burna rasprava
Aktivistica Kusturica: Amer Jerlagić je u dvorištu Salke Hodžića napravio malu hidroelektranu
Burno je bilo na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj se raspravljalo o mini hidrocentralama, uglavnom, njihovoj šteti. 
09.12.2021. u 18:12
get url
text
Lejla Kusturica

Delegatima se u jednom trenutku obratila i Lejla Kusturica, aktivistica i direktorica Fondacije "Atelje za društvene promjene – ACT", koja je dio Koalicije za zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovini (BiH).

- U vašim rukama je sudbina naših života bilo bi lijepo da se čuju glasovi građana Federacije BiH. Imali smo okupljanje aktivista na kojem je bio i čovjek po imenu Salko Hodžić. Njemu je u dvorištu napravljena mala hidoelektrana, a njen vlasnik je Amer Jerlagić (bivši direktor Elektroprivrede BiH i bivši predsjednik Stranke za BiH). Salkine dvije kćerke su otišle u Njemačku jer ovdje nisu mogle naći posao, toliki pritisak je na njih bio u njihovoj sredini. Ja sam aktivistica i odlučila sam da ostanem u svojoj zemlji. Moji prijatelji koji su imali posao, dobre plaće, su otišli - kazala je Kusturica.

Dobili subvencija 40 miliona KM 

Ona se osvrnula na "korist" malih hidroelektrana.

- Male hidrocentrale, njih 108 proizvelo je 2,2 posto struje, a znate li koliko su dobili subvencija 2019. godine kroz račune za električnu struju? Dobili su blizu 40 miliona KM. U Busovači sam bila i upoznala prvaka BiH u fly fishingu. On mi je rekao: "Kozica je rijeka na kojoj sam se rodio, šta da uradim ako presuši, nego da idem u Njemačku". Rijeke su žila kucavica Bosne i Hercegovine, a četiri posto naše teritorije je zaštićeno. Više od 50 posto teritorije Slovenije je zaštićeno. BiH ima priliku da napravi dobru zelenu tranziciju, kada se rijeka strpa u cijev, tu nastupa njena smrt. Tu više nema života - upozorava Kusturica.

Ona je govorila o rijeci Neretvici kazavši kako je u njenoj blizini mjesec dana živio čovjek iz strane kompanije i rekao da se na Neretvici ne smije graditi jer tamo, između ostalog, obitava i bijeli rak.

Posljednje divlje rijeke  Evropi 

- A onda je Elektroprivreda BiH unajmila domaće firme na Neretvici koje su rekle da se na Neretvici može graditi, da nema problema!? Firma iz Londona kaže da ne može, a naše kažu da može. Male hidrocentrale uništavaju rijeke, jer bh. rijeke su posljednje divlje rijeke, pitke rijeke u Evropi. Naime, Evropa je svoje rijeke uništila 50-ih godina. Budimo zemlja koja će odbraniti naše rijeke od najezde. Rijeke nam ostaju suhe, imamo pomore ribe. Ovdje od hidrocentrala postoji samo šteta za narod i korist za investitore. Imamo vjetar, solar. Nemojmo dopustiti da se uništi ono za šta se zalaže i Leonardo Di Caprio. Imate historijsku šansu koja će nas povesti ka zabrani gradnje malih hidrocentrala, preuzmite odgovornost. Budite ljudi koji će biti zapamćeni po tome da su čuli svoj narod i zabranili gradnju hidrocentrala - rekla je Kusturica.

Podsjećamo, glumac i aktivista za zaštitu životne sredine Leonardo Di Caprio pozvao je na svom Instagram profilu premijera Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadila Novalića i Vladu FBiH da poduzmu pravne mjere za zaštitu rijeka, odnosno područja koja su od posebnog prirodnog značaja – Plavo srce, od daljnjeg uništavanja gradnjom malih hidroelektrana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.