open-navfaktor-logo
search
Tuzla, Lukavac...
Aktivizam na aparatima: Ako nekoga zanima, ponovo se gušimo
Mjerna stanica u centru Tuzle jutros u 9.00 sati bilježila je 112,6 kada su u pitanju suspendovane čestica PM 2.5, a dnevni prosjek jučer je iznosio 73,4
09.11.2018. u 16:08
get url
text
Tuzla, zagađen zrak

Zrak u Tuzli u Lukavcu ponovo je štetan po zdravlje, a situacija nije puno bolja u Živinicama i Kalesiji. Mali broj Lukavčana u srijedu je izašao na proteste zbog uništavanja okoliša, a u Tuzli "Pokret za čist zrak" sveo se sporadične objave na Facebooku. Istovremeno, po standardima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zdravlje svih nas, posebno djece, svakodnevno je ugroženo.

Mjerna stanica u centru Tuzle jutros u 9.00 sati bilježila je 112,6 kada su u pitanju suspendovane čestica PM 2.5, a dnevni prosjek jučer je iznosio 73,4. Riječ je o koncentraciji čestica veličine do 2,5 mikrograma po metru kubnom zraka, prosto rečeno prašini, koja može dovesti do raznih oboljenja, pa čak i raka.

- Godišnja prosječna vrijednost PM 2.5 čestica u BiH iznosi 25, ali WHO kaže da je sve preko 10 već problem. U Parizu kada imate vrijednost 80 tri dana zaredom, proglašava se uzbuna, a i prije toga reagiraju određenim mjerama - kaže Džemila Agić iz Centra za ekologiju i energiju.

U Tuzli se godišnji prosjek PM 2.5 čestica kreće između 50 i 85, što samo po sebi dovoljno govori. Ljekari Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla, svake godine iznova upozoravaju da sitne čestice PM 2.5 u plućima dovode do pojave i pogoršanja astme, hronične opstruktivne plućne bolesti (HOPB) i raka pluća. U kardiovaskularnom sistemu uzrokuju srčane aritmije, ishemijske bolesti srca, kongestivno zatajenje srca, a na nervnom sistemu moždane udare.

- Iz godine u godinu situacija se bitno ne mijenja. Očito je da oni koji su na vlasti ovaj problem ne shvataju ozbiljno. Ima mnogo onih koji su na poziciji četiri godine, pa čekaju da prođe vrijeme, ali šta je s onima na nivou grada, općina i FBiH, koji su stalno zaposleni i kojima je posao da se pozabave ovim problemom - pita Džemila Agić.

U Tuzli su u februaru održani protesti za čist zrak, kojim je prethodio veliki pritisak javnosti, prije svega na Grad Tuzlu, a glavni zahtjev bila je toplifikacija individualnih ložišta, odnosno privatnih kuća. Uslijedio je rebelans budžeta i prenamjena stavki u korist toplifiakcije. Šta je tačno urađeno, znat će se kada nadležna služba podnese izvještaj.

U međuvremenu, podsjetnik svima kojih se to tiče, a to su oni koji dišu i imaju imalo mozga, da se i dalje trujemo. Svakodnevno...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.