open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Aktivno 98 gradilišta: U prošloj godini 14,5 miliona KM od građevinskih dozvola
U toku 2019. izdata je 441 građevinska dozvola
10.01.2020. u 10:47
get url
text

Zahvaljujući pojačanoj stanogradnji, u banjalučki gradski budžet je tokom prošle godine po osnovu uređenja građevinskog zemljišta i rente uplaćeno 14,55 miliona KM, odnosno sedam odsto više od planiranih sredstava, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Odjeljenja za prostorno uređenje Gradske uprave Banje Luke, u gradu na Vrbasu je trenutno aktivno 98 gradilišta, što je i dovelo do pojačanih uplata po osnovu ovih naknada.

 -Prošlogodišnjim budžetom, ovi prihodi su bili planirani na iznos 13,6 miliona KM, ali je zbog pojačanih građevinskih aktivnosti, po ovom osnovu uplaćeno 14.55 miliona KM - istakli su u Odjeljenju.

Po njihovim podacima, u redovnim postupcima tokom godine izdata je 441 građevinska dozvola. U isto vrijeme, u okviru postupka legalizacije, izdata je 421 naknadna građevinska dozvola i 141 rješenje o legalnosti za objekte koji su izgrađeni prije 1980. godine.

U Banjaluci funkcioniše i jednošalterski sistem za izdavanje građevinskih dozvola, koji omogućava da investitori, bilo da su pitanju firme ili fizička lica, na jednom mjestu dobiju sve neophodne saglasnosti komunalnih preduzeća u procesu gradnje.

 - Tokom prošle godine, posredstvom ovog sistema zaprimljena su 423 zahtjeva za građevinske dozvole i 942 za izdavanje lokacijskih uslova - navode iz Gradske uprave Banje Luke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.