open-navfaktor-logo
search
Osnovne informacije
Al-Nassr sa klupe vodi poznati trener, dres nosi nekoliko poznatih imena, u Ligi prvaka bez zapaženih rezultata
Portugalac Cristiano Ronaldo mjesec dana prije 38. rođendana potpisao je za saudijski Al-Nassr. Potpisao je ugovor na dvije i po godine kojim postaje najplaćeniji igrač u historiji fudbala (godišnja zarada približno 200 miliona eura).
31.12.2022. u 18:31
get url
text

Al-Nassr je klub iz glavnog grada Saudijske Arabije - Rijada. Osnovan je 1955. godine. Do 1960. bio je to amaterski klub, a onda je šef postao saudijski princ Abdul Rahman bin Saud Al Saud.

Nakon tri godine izborio je prvu ligu, a tokom 1970-ih i 1980-ih četiri puta bio prvak i osvojio još 12 Kupova. U 1990-im stigla su još dva naslova, Kraljev Kup i Kup Federacije. Osvojio je i azijski Kup pobjednika Kupova i Superkup te je nastupio i na Svjetskom klupskom prvenstvu u Brazilu 2000.

Nakon penzinosanja zlatne trojke, kako su zvali Majeda Abdullaha, Fahda Al-Herafyja i Mohaisna Al-Jam'aana, počeli su problemi. U sezoni 2006/07. Al Nassr se u zadnjem kolu spasio od ispadanja, ali tad je opet krenuo uspon.

Do danas je osvojio još tri naslova prvaka države, Prinčev kup, dva Superkupa, ali u azijskoj Ligi prvaka nije imao zapažene rezultate.

Al-Nassr igra na stadionu Mrsool Park kapaciteta 25.000 mjesta.

Tim sa klupe vodi Rudi Garcia, bivši trener Lillea, Rome, Marseillea i Lyona.

Najvrjedniji eksponat u svlačionici Al Nassra, uz Ronalda, je Brazilac Talisca (28) kojega Transfermarkt cijeni na 14 miliona eura. 

Fudbalski zaljubljenici poznaju i kamerunskog reprezentativca Vincenta Aboubakara (30) koji je srušio Brazil na SP-u, a ranije igrao, između ostalih, za Porto i Bešiktaš.

Tu je i kolumbijski golman David Ospina (34) koji je ljetos stigao nakon isteka ugovora s Napolijem. Od stranaca, tu je i jedan Španac (Alvaro Gonzalez), Ghislain Konan iz Obale Bjelokosti i Uzbekistanac (Jaloidin Mašaripov), sve ostalo su Saudijci. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.