open-navfaktor-logo
search
Ambasador BiH pri UN-u
Alkalaj: Dodika u UN-u niko nije ni najmanje doživio
Ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Sven Alkalaj kazao je da u UN-u Dodika niko nije "ni najmanje doživio" komentirajući reakcije tog člana Predsjedništva uoči i nakon govora predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića na Generalnoj skupštini tog tijela.
23.09.2021. u 18:42
get url
text

Alkalaj je gostujući na N1 kazao i da je govor predsjedavajućeg Predsjedništva Komšića naišao na veoma povoljne reakcije u New Yorku.

VEZANI TEKST - Komšić: U BiH se traži dodatna diskriminacija na etničkoj osnovi s ciljem njene podjele u korist susjednih zemalja

- Bio je prilično izbalansiran, ukazao je na probleme s kojima se susrećemo u BiH i na ključno pitanje uopšte u svijetu a to je stanje ljudskih prava. Važno je bilo da se kaže kakvo je to stanje u BiH i oko primjene presuda Suda za ljuska prava u Strazburu koje više od 10, 15 godina se ne primjenjuju. Sudske odluke se moraju primjenjivati. Kritično nam je i kad su u pitanju civilizacijske forme i kao i veličanje ratnih zločina, genocida - istakao je Alkalaj.

Između ostalog je kazao i da će Milorad Dodik završiti "na smetljištu historije".

Istaknuo je da je Komšića primio generalni seretark UN-a Antonio Guterres kao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, da je bio organizvan sastanak na kome se razgovaralo o svim stvarima u BiH.

Komentirajući izjave da je "Komšić počeo proces rušenja države" naglasio je kako su takve izjave smiješne.

VEZANI TEKST - Dodik: Guterres će biti umiješan u raspad BiH, primio je u privatnu posjetu čovjeka koji kleveće druge

- Kad pročitate govor, ničim ne potiče to, čak vodi ka suzbijanju i pozivanju na proces primjene tih odluka o ljudskim pravima a to što nekima ne odgovara što se uopće obratio ili iznio te stvari, mislim da nije iznio ništa što nije tačno - potcrtao je Alkalaj.

Istakao je i kako se Komšić "ne bori za bošnjačke ciljeve", komentarišući takve izjave iz Republike Srpske.

- Ja koji pripadam grupi Ostalih ne mislim da su te poruke takve. Poruke su bile da u BiH trebaju biti svi ravnopravni ljudi, građani i svi narodi. To je trebala biti poruka a svako može tumačiti poruku kako mu odgovara, kako bi svojim biračima dao šlagvort kako on to želi da implicira. Poruka je bila jedinstvena, dobra i tako je i prihvaćena od brojnih mojih kolega - rekao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.