Poznata novinarka CNN-a Amerikanka Christine Amanpour, koja je za ovu televiziju godinama izvještavala o ratovima širom svijeta, između ostalog i tokom agresije na BiH, poručila je da se zna ko je kriv za genocid koji se dogodio u Srebrenici 1995. godine, prenosi Anadolija .

- Bila sam tamo. Svi mi znamo ko je kriv - napisala je Amanpour na društvenoj mreži Twitter uz fotografiju na kojoj se nalazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

Objava je reakcija na dodjelu Nobelove nagrade za književnost kontroverznom ovogodišnjem dobitniku Peteru Handkeu. U tagovima je napisala: "#handke #bosnia #BosniaWarJournalists".

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine. 

Dodjela Nobela Handkeu na Kosovu i u regionu izazvala je brojne negativne reakcije, a održan je i protest ispred Ambasade Švedske u Prištini.  Veliki protest protiv Švedske akademije najavljen je za  danas u Stockholmu, kada će dobitnicima biti uručena Nobelova nagrada.

I was there. We all know who's guilty. #handke #bosnia #BosniaWarJournalists pic.twitter.com/DL2nb8WAQY