open-navfaktor-logo
search
Zaštita potrošača
Amazon i Google pod istragom zbog lažnih recenzija proizvoda
Britanski regulatori istražuju jesu li Amazon i Google prekršili zakon o zaštiti potrošača ne čineći dovoljno da zaštite kupce od lažnih recenzija proizvoda.  
27.06.2021. u 10:52
get url
text

Istraga je najnovija u nizu onih koje se gomilaju protiv tehnoloških giganata širom svijeta, dok zvaničnici pomno ispituju tvrdnje o antikonkurentskom ponašanju.

Istrage bi mogle rezultirati pozamašnim novčanim kaznama i povećati pritisak na kompanije, uključujući Facebook (FB) i Apple (AAPL) da promijene način poslovanja, piše CNN.

Britansko tijelo za konkurenciju i tržište (CMA) saopćilo je u petak da bi njegova formalna istraga, koja se temelji na preliminarnoj istrazi pokrenutoj u maju prošle godine, mogla prisiliti Amazon (AMZN) i Google (GOOGL) da promijene način na koji postupaju s lažnim recenzijama ili da rezultira akcijom na sudu.

VEZANI TEKST - Samo dva tehnološka diva plaćaju porez BiH: Zašto su izuzeti Facebook, Google, YouTube...

- Brinemo se da bi milioni mrežnih kupaca mogli biti zavedeni čitajući lažne kritike, a zatim trošiti svoj novac na osnovu tih preporuka - rekao je izvršni direktor CMA-e Andrea Coscelli.

- Jednako tako, jednostavno nije fer ako neka preduzeća mogu lažirati recenzije s 5 zvjezdica kako bi svojim proizvodima ili uslugama pružila najveći značaj, dok oni koji poštuju zakone gube - dodao je Coscelli.

Istraga koju je ranije ove godine pokrenula britanska potrošačka grupa "Which?" otkrila je uspješnu industriju preduzeća koja zarađuju novac manipulirajući kritikama na Amazonovom tržištu.

Amazon i Google su rekli da će sarađivati na CMA istrazi.

Glasnogovornik Amazona rekao je da kompanija izdvaja "značajne resurseu  sprječavanju pojavljivanja lažnih ili poticanih recenzija u našoj trgovini". Navode da su spriječili da 200 miliona sumnjivih lažnih pregleda prošle godine vide kupci širom svijeta, a početkom ovog mjeseca tužili su vlasnika dvije web stranice spomenute u Which? istrazi.

- Naše stroge politike jasno navode da se pregledi moraju temeljiti na stvarnim iskustvima, a kada utvrdimo kršenje pravila, poduzimamo mjere - od uklanjanja sadržaja do onemogućavanja korisničkih računa - kazao je Googleov glasnogovornik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.