Reakcija

Ambasada Rusije brani Tegeltiju: "OHR vrši pritisak bahatim miješanjem"

Objavljeno: 07.06.2019. u 12:21

U saopćenju za javnost iz Ambasade Ruske Federacije navode da je OHR, umjesto da podrži nezavisnost ovih institucija, odlučio da "izvrši pritisak na organe vlasti suverene BiH putem bahatog miješanja u njihov rad i nametanja vlastitog viđenja kako da se riješi pitanje"

FOTO: Muhidin Živojević

Ambasada Ruske Federacije u BiH je neprijatno iznenađena izjavom Ureda visokog predstavnika (OHR) koja se odnosi na ulogu predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH u aktuelnoj aferi "Potkivanje".

U saopćenju za javnost iz Ambasade Ruske Federacije navode da je OHR, umjesto da podrži nezavisnost ovih institucija, odlučio da "izvrši pritisak na organe vlasti suverene BiH putem bahatog miješanja u njihov rad i nametanja vlastitog viđenja kako da se riješi pitanje".

- Smatramo takvo ponašanje neodgovornim. OHR je obavezan da iznosi stavove cijele međunarodne zajednice, a ne njenih pojedinih članova po svom izboru ili svoj vlastiti stav - ističu iz ove ambasade.

Pozivaju istovremeno sva pravosudna tijela BiH da na odgovoran, profesionalan i nezavisan način, bez straha od uplitanja izvana, obavljaju svoju djelatnost, propisanu Ustavom i zakonodavstvom.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije