open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Ambasada SAD-a o zaključcima NSRS-a: Odbacivanje zahtjeva Inzka ugrožava mirnu budućnost BiH
Sjedinjene Američke Države podržavaju ključnu ulogu i neupitni mandat visokog predstavnika u praćenju i podršci provedbe civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma.
12.05.2021. u 18:07
get url
text

Ovo se navodi u komentaru Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini o zaključcima koje je jučer usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH su za Radio Slobodna Evropa odgovorili da BiH mora zadovoljiti konkretne kriterije koje je ustanovilo Vijeće za provedbu mira kako bi se okončala međunarodna supervizija.

Skupština RS-a je jučer razmatrala zahtjev visokog predstavnika Valentina Inzka u BiH da se do kraja aprila ponište povelje osuđenima za ratne zločine.

NSRS je zaključcima odbacila bonska ovlaštenja visokog predstavnika, ocjenjujući da je visoki predstavnik "izašao iz pravnog okvira svog djelovanja koji je utvrđen Aneksom 10 dejtonskog mirovnog sporazuma, jer je protivzakonito i protivustavno prisvojio zakonodavna, izvršna i sudska ovlaštenja".

Ambasada SAD-a u BiH ocjenjuje da odluka Narodne skupštine RS-a da odbaci zahtjev visokog predstavnika u BiH o poništavanju povelje osuđenima za ratne zločine "vrijeđa žrtve i produbljuje patnje žrtava i njihovih porodica".

Iz Ambasade SAD-a navode i da se time "istovremeno ugrožava mirna budućnost Bosne i Hercegovine".

- Presude za ratne zločine ukazuju na individualnu odgovornost i ne odnose se na jedan narod u cjelini. Mi smo i dalje razočarani retorikom koja dovodi u pitanje ove osnovne činjenice. Pozivamo sve u BiH da se fokusiraju na izgradnju uzajamnog povjerenja koje je neophodno da bi svi građani mogli uživati u mirnoj budućnost - rečeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.