open-navfaktor-logo
search
Pismo Nelsona
Ambasada SAD-a suspendovala Memorandum o razumijevanju sa ZDK zbog usvajanja izmjena zakona
Ambasada SAD-a suspendovala je Memorandum o razumijevanju sa Zeničko-dobojskim kantonom zbog usvajanja izmjena i dopuna Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova. O tome je čelnike ZDK obavijestio ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson u pismu.
02.07.2021. u 16:54
get url
text

Izmjene i dopune ovog zakona usvojene su nedavno na sjednici Skupštine ZDK mada su protiv toga bili Ambasada SAD-a i OHR.

Ambasador Nelson pismo je naslovio na Mirnesa Bašića, premijera Zeničko-dobojskog kantona, te Ćazima Huskića, predsjedvajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

- Ambasada Sjedinjenih Država donijela je odluku da odmah suspenduje Memorandum o razumijevanju potpisan sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona. Memorandum se odnosio na saradnju u borbi protiv korupcije posredstvom programa našeg višeg savjetnika za borbu protiv korupcije.

Nedavno usvajanje amandmana na Zakon o Ministarstvu unutrašnjih poslova kojima se ograničava nezavisnost policije, transparentno i dobro upravljanje, pravna sigurnost te vladavina zakona, dovelo je do zaključka u Ambasadi SAD da Vlada Zeničko-dobojskog kantona neće biti pouzdan partner u borbi protiv korupcije.

Ostajemo posvećeni promovisanju demokratije, transparentnosti, odgovornosti i demokratskog upravljanja u Bosni i Hercegovini i cijelom Zapadnom Balkanu, u skladu sa standardima koje zemlje regiona moraju zadovoljiti kako bi osigurale ostvarenje ciljeva za napredovanje na evropskom putu. 

Kao pokazatelj ovakve posvećenosti, predsjednik Biden potpisao je novu Izvršnu uredbu kojom se proširuju kriteriji za uvrštavanje na listu sankcija, sve kako bi se odgovorilo na postojeće izazove poput korupcije i ostalih radnji koje opstruišu ključne institucije i međunarodne sporazume, uključujući nove sporazume i institucije - stoji u pismu ambasadora Nelsona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.