open-navfaktor-logo
search
Dan nezavisnosti
Ambasador SAD-a Nelson: BiH ima cilj i mi smo spremni da vas podržimo
Uspjeh Bosne i Hercegovine zavisi, ne od toga šta međunarodna zajednica može da uradi, nego, kako je rekao JFK: “od onoga što vi možete uraditi za svoju zemlju”, kazao je Nelson
02.07.2019. u 20:42
get url
text

Večeras se u Sarajevu obilježava 243. godišnjica Dana nezavisnosti SAD-a. Tom prilikom u ambasadi SAD-a u BiH okupile su se brojne ličnosti iz političkog, društvenog i kulturnog života u BiH.

{$galerijaFotografija}

Obilježavanju Dana nezavisnosti SAD-a prisustvuju članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i drugi gosti.

Zvanice je dočekao ambassador SAD-a u BiH Eric Nelson.

{$galerijaFotografija}

Nelson je u svom obraćanju istakao kako svakog četvrtog jula “slavimo vrijednosti koje su inspirisale stvaranje naše nacije”.

- Kao što je predsjednik Trump rekao u našoj Strategiji nacionalne sigurnosti: “Sloboda, slobodno poduzetništvo, pravda za sve i dostojanstvo svakog pojedinačnog ljudskog života ključne su vrijednosti onoga što nas čini nacijom kakva jesmo. Nikada nećemo smetnuti s uma naše vrijednosti i njihovu snagu koja inspiriše, daje nadu i okrepljuje.

Ove godine također slavimo pedesetu godišnjicu slijetanja čovjeka na Mjesec. Slavimo ostvarenje nevjerovatnog cilja kojeg je postavio predsjednik John F. Kenedy.

U svom govoru na Univerzitetu Rice, na kojem sam i ja studirao, rekao je:  “Odlučili smo da u ovoj deceniji sletimo na Mjesec i da uradimo i neke druge stvari, ne zato što ih je lako uraditi, nego baš zato što nije; jer taj cilj će poslužiti objedinjavanju i odmjeravanju naše najveće snage i najboljih vještina”.

JFK je znao da će takav odvažan cilj također biti inspiracija, nada i okrepljenje. Osam godina je četristo hiljada naučnika, inženjera i tehničara radilo zajedno da bi čovjek dosegao Mjesec.  

Današnja granica u istraživanju svemira je planeta Mars. Mars Rover bi trebao sletjeti na nama najbližu planetu u ovo doba naredne godine, u krater koji je, u stvari, dobio ime po jednom mjestu u BiH, Jezeru. Ko može da predvidi kakva će inspiracija to dostignuće biti za buduće generacije?  Sve vas pozivam da večeras pogledate našu naučnu postavku i da vas inspirišu mladi bh. naučnici budućnosti.

Oni inspiraciju crpe iz američkih kutaka i STEM učionica koje opremamo širom BiH.  Podržavamo obrazovanje u oblasti nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematike kako bismo učenike i nastavnike pripremili za budućnost.

Danas BiH ima sopstveni odvažni cilj koji ne zahtijeva putovanje u svemir:  to je napredak ka članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji.

Sjedinjene Države podržavaju ovaj cilj jer, da parafraziram predsjednika Kennedija, taj cilj će poslužiti objedinjavanju i odmjeravanju vaše najveće snage i vaših najboljih vještina.

Uspjeh Bosne i Hercegovine zavisi ne od toga šta međunarodna zajednica može da uradi, nego, kako je rekao JFK: “od onoga što vi možete uraditi za svoju zemlju”.

Sjedinjene Države su spremne da vas podrže.  Jer, kako stoji u našoj Strategiji nacionalne sigurnosti: “Sjedinjene Države nude partnerstvo onima koji, kao i mi, teže slobodi i prosperitetu”.

Nakon govora ambasadora, druženje zvanica nastavljeno je u bašti Ambasade SAD-a u Sarajevu. 

4Z8B8262.JPG
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.