Najavljene smjene

Ambasadorica BiH u Izraelu odgovorila Dodiku: Moj mandat svakako ističe

Objavljeno: 06.12.2018. u 17:19

Ona je rekla da "Milorad Dodik ima legalno pravo da razrješava i imenuje ambasadore i za to mu ne treba izgovor u vidu javnog stigmatizovanja 16 ljudi, za šta i on, sigurna sam, zna da nije istina"

FOTO: RTVBN

Jelena Rajaković, ambasadorica BiH u Izraelu, poručila je da predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik "nema opravdanje za stigmatizovanje 16 Srba iz diplomatije".

Dodik je danas najavio da će dužnosti biti razriješeno 16 bh. ambasadora, među kojima je i Rajaković.

- Ambasada BiH u Izraelu radila je posao profesionalno, u skladu sa zakonima i procedurama BiH, stavovima zemlje prijema, vodeći računa o senzibilitetu sva tri naroda u BiH, kao i potrebama svakog pojedinca koji se obratio ovoj ambasadi – kazala je Rajaković.

Kako javlja RTVBN, ona je rekla da "Milorad Dodik ima legalno pravo da razrješava i imenuje ambasadore i za to mu ne treba izgovor u vidu javnog stigmatizovanja 16 ljudi, za šta i on, sigurna sam, zna da nije istina“.

- Kada sam ja u pitanju, moj mandat svakako ističe za mjesec dana, tako da sam u skladu sa procedurom prema kojoj se ambasadori razrješavaju tri mjeseca prije isteka mandata, trebalo da budem razješena prije više od mjesec dana – objasnila je ambasadorica.

Što se tiče izjave o navodnom narušavanju odnosa Izraela i RS, Rajaković je podsjetila da su u protekle tri godine ostvarene veze i zvanične posjete na najvišem nivou "sve i jednog funkcionera iz Republike Srpske koji su obavljali dužnost na nivou BiH: predsjedavajućeg Predsjedništva Mladena Ivanića, ministara Mirka Šarovića, Dragana Mektića, Igora Crnatka, kao i pojedinaca vlasti Republike Srpske koji su zatražili angažman Ambasade BiH u Tel Avivu“.

- Sve su to ljudi koji su bili legalno izabrani na najviše funkcije u protekle četiri godine, i to može nekome da se sviđa ili ne, ali mora da se poštuje – zaključila je.

Sa današnjeg sastanka Dodika i predsjednice RS-a Željke Cvijanović poručeno je da će ambasadori BiH u 16 destinacija biti razriješeni i na ta mjesta bit će imenovani novi kadrovi. Precizirano je da se povuku svi Srbi i da će se to naći već na sljedećoj sjednici Predsjedništa BiH u srijedu.

U pitanju su izmjene kadrova u Japanu, Bugarskoj, Izraelu, Švicarskoj, Kanadi, Grčkoj, Rumuniji, Češkoj, Egiptu, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, te misijama OSCE-a, te u nekoliko generalnih konzulata, kao i novo imenovanje za Makedoniju.

Izvor:   RTVBN

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije