Federalne rezerve objavile su da podižu svoju ključnu stopu za još 0,75 procentnih poena, podižući ciljni raspon na tri do 3,25 posto. Očekuje se da će se troškovi kreditiranja još više povećati i ostati visoki, objavila je banka.

Taj potez dolazi uprkos rastućoj zabrinutosti da bi cijena obuzdavanja inflacije mogla biti oštar ekonomski pad.

Predsjedavajući Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da su povećanja stopa neophodna za usporavanje potražnje, ublažavanje pritisaka koji povećavaju cijene i izbjegavanje dugoročne štete po ekonomiju. Ali priznao je da će to uzeti danak.

- Moramo ostaviti inflaciju iza sebe. Volio bih da postoji bezbolan način da se to učini. Ne postoji - rekao je Powell.

Banke u skoro svakoj zemlji, sa velikim izuzecima poput Japana i Kine, suočavaju se sa sličnim kompromisima dok podižu stope kako bi se borile protiv sopstvenih problema s inflacijom, javlja BBC.

Zbog toga su splasnule nade ulagača da će Fed iduće godine početi smanjivati kamate. To će, čini se, uslijediti tek 2024. godine.

Fedovi agresivni planovi za suzbijanje inflacije na ciljanih dva posto potrajat će godinama, usporiti rast ekonomije i povećati nezaposlenost, pokazuju projekcije Feda, nakon kojih su splasnule nade u "mekano prizemljenje" ekonomije.

Agresivno zaoštravanje monetarne politike moglo bi gurnuti gospodarstvo u dublju recesiju. Tehnički je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju, s obzirom da je u posljednja dva tromjesečja palo na kvartalnoj razini, no zasad je ta recesija plitka.

Tako je Fed smanjio procjenu rasta u ovoj godini na samo 0,2 posto, dok je dosad procjenjivao da će ekonomija porasti 1,7 posto. U idućim bi godinama rast u prosjeku mogao iznositi 1,8 posto.

Pritom bi stopa nezaposlenosti mogla porasti sa sadašnjih 3,7 na 4,4 posto iduće godine.