- Kad god putujem Bosnom i Hercegovinom uvijek me zapanji nevjerovatna ljepota vaše zemlje. Tu su neke od najstarijih šuma i najljepših rijeka Europe, ali prečesto se događa da su rijeke zaprljane plastičnim vrećicama i drugim smećem, a pogled na planine skriven je smogom - poručio je ambasador Nelson u videu objavljenom na Facebook stranici Ambasade SAD-a.

Prirodne ljepote Bosne i Hercegovine mogle bi nestati ako njezini građani, mladi i stari, ne budu vodili računa o njim, dodao je.

Američka ambasada stoga je u saradnji s nevladinom organizacijom "Ruke" pokrenula eko izazov "Učinimo svoju zemlju još ljepšom" te je pozvala pojedince, institucije, škole i nevladine organizacije da tokom ove godine očiste i poboljšaju neku zapuštenu javnu površnu ili na neki dugi način doprinesu učinkovitijem korištenju energije i poboljšanju kvalitete zraka.

- U povodu 25. godišnjice mira u BiH naš je cilj da širom zemlje angažiramo 25.000 volontera koji će zajedničkim djelovanjem iskazati brigu i ljubav prema prirodnim ljepotama ove zemlje. Ovaj eko izazov prilika je za mladi ljude da pokažu da im je stalo i da su spremni biti sljedeća generacija lidera - istaknuo je američki ambasador.