open-navfaktor-logo
search
Nije prvi put
Analitičari skeptični da će uspjeti SDP-ovo okupljanje stranaka u RS-u
Inicijativa SDP-a o formiranju trećeg, građanskog bloka u RS-u, teško je provodiva, stava su neki politički analitičari.
10.05.2021. u 08:34
get url
text
Aleksandar Trifunović

SDP je uputio poziv strankama "koje drže do teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH" da formiraju blok bez kojeg se, tvrde, ako uspije, ne bi mogla formirati vlast. Nisu željeli reći koje su stranke pozvali, navodeći da će sve biti jasnije 18. maja, kada je planiran prvi sastanak. Rekli su da bi bio građanski, treći, nasprot jednom bloku oko SNSD-a, i drugom bloku opozicionih SDS-a i PDP-a.

VEZANI TEKST - SDP okuplja stranke da formiraju treći blok u RS-u: Pozivi upućeni, nije rečeno kome

Aleksandar Trufunović, politički analitičar, istakao je da nije to prvi pokušaj da se formira neki građanski blok, te da je ranije Naša stranka nekoliko puta to pokušavala, i pompezno se to najavljivalo.

- U sadašnjim političkim narativima u RS-u, kada pozicija pa i opozicija sve iz Sarajeva tretiraju kao neprijateljsko, teško je nametnuti neku nadnacionalnu ideju, pogotovo ako dolazi iz stranke, bez obzira koliko bilo dobronamjerno. Mislim da je u RS-u potreban treći blok koji će činiti ljudi koji imaju pragmatizam, znanje i želju da se nabolje promijene stvari. Dakle, ne dovodim u pitanje potrebu za trećim blokom i postoje takve ideje, ali ako ona dolazi od političke partije, onda ne možete u startu reći da je građanska ideja – stava je Trifunović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.