open-navfaktor-logo
search
Očekivanja
Anketa - Šta kažu Srebreničani uoči ponovljenih izbora u Srebrenici
U skladu sa odlukom Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine u nedjelju, 21. februara, održat će se ponovljeni izbori za načelnika i Skupštinu općine Srebrenica.
20.02.2021. u 14:50
get url
text

Izbori će biti ponovljeni na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta za glasanje birača u odsustvu iz drugih osnovnih izbornih jedinica za osnovnu izbornu jedinicu Srebrenica - u Živinicama i Gradačcu. Centralna izborna komisija BiH poništila je rezultate lokalnih izbora održanih 15. novembra 2020. godine na redovnim biračkim mjestima u Srebrenici zbog izbornih manipulacija i naložila njihovo ponavljanje.

Probosanske političke snage su odlučile da bojkotuju ponovljene lokalne izbore u Srebrenici jer se ne održavaju u fer i demokratskom ozračju. Reporterska ekipa Anadolu Agency (AA) danas je imala priliku da razgovara sa građanima Srebrenice o tome da li će sutra izaći na izbore i šta očekuju od izbora.

Sabahudin Salkić, povratnik u Srebrenicu od 2001. godine gdje živi s porodicom, za kazao je da neće glasati na sutrašnjim izborima.

- Ne planiram glasati zato što je takva odluka donesena iz vrha - kazao je Salkić, dodajući da ne očekuje mnogo od ovih izbora.

- Izbori ko izbori. Laž, prevare, samo bespotrebno lažu narod. Umjesto što se ovo dešava, bolje bi bilo da otvaraju radna mjesta. Bolje bi bilo za nas sve koji živimo ovdje nego ovo svađanje, laži, prevare. Niko ovdje ne očekuje bolje, svaka mlađa porodica gleda samo da ode, da li to bio Srbin ili musliman. Nema druge, vidite da je pust grad. Dođite navečer, nema nigdje žive duše - kazao je Salkić, istakavši da se političari trebaju više baviti tim pitanjima.

Adela Handžić ističe da će glasati na ponovljenim lokalnim izborima u ovom bh. gradu.

- Glasati hoću. Zašto da ne - rekla je, te napomenula da je ovom gradu prijeko potrebno otvaranje radnih mjesta.

- Zapošljavanje mladih. Mislim da je to nekako najbolja opcija da ovdje opstanu mladi. Ako nema zaposlenja, onda sigurno neće ovdje ostati - kazala je, ponovo istakavši kako bi ekonomija mogla pomoći svim građanima.

Faruk Džozić je izjavio da neće izaći na izbore jer smatra da je povrijeđeno biračko pravo nekoliko stotina njegovih sugrađana.

- Neću izaći na izbore. Za mene je sutra najobičniji nedjeljni dan u Srebrenici. Na izbore neću izaći, konkretnije da kažem, zato što je za 800 naših sugrađana povrijeđeno biračko pravo i iz tog razloga moja podrška njima je ukoliko oni ne mogu da glasaju neću ni ja glasati - rekao je ovaj Srebreničanin.

Građanin Srebrenice Milun Perendić kazao je da će izaći na sutrašnje izbore.

- Glasat ću, iako je teško u Srebrenici očekivati bolji život kad je naroda malo, privreda je u lošem stanju mada se nešto popravlja. Vrlo malo ima naroda, vrlo malo omladine. Ja mislim da treba da se očekuje bolji život u svakom slučaju za sve narode ovdje - rekao je Perendić.

Napomenuo je da bi veći fokus na ekonomiji i otvaranju radnih mjesta u velikoj mjeri pomogao svim građanima Srebrenice.

- Da se otvore nova preduzeća, da se uradi Banja (Guber, op.a.), to bi značilo mnogo, 50 posto bi se poboljšalo stanje u Srebrenici, za sve. Ali ovako, teško, vrlo teško - kazao je Perendić.

Danas u sedam sati počela je izborna šutnja koja traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19 sati u nedjelju.

Na glasačkom listiću za izbor načelnika Općine Srebrenica nalaze se četiri kandidata u ime četiri ovjerena politička subjekta (dva nezavisna kandidata, jedna koalicija i jedna politička stranka) dok se na glasačkom listiću za Skupštinu općine Srebrenica nalaze kandidati 27 političkih subjekata (jedan nezavisni kandidat, četiri koalicije i 22 političke stranke).

Pravo glasa na ponovljenim izborima na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici ima 10.002 birača, te 437 birača na dva biračka mjesta u odsustvu u Gradačcu i Živinicama.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.