open-navfaktor-logo
search
Bez staza i redara
Apel roditelja: Regulišite sankanje na Bjelašnici, prije nego dođe do tragedije
Na društvenoj mreži Facebook, na jednoj od grupa koju koriste ljubitelji planine Bjelašnice, objavljen je apel jednog roditelja iz Sarajeva, koji moli da se, kako je naveo, "reguliše sankanje na Babinom dolu".
14.02.2023. u 15:34
get url
text

Ovaj muškarac u objavi je naveo kako je više puta ove godine bio u prilici da svjedoči situacijama u kojima samo pukom srećom nije došlo do ozbiljne tragedije.

Posljednji slučaj, kako je istaknuo, desio se prethodni vikend kada je dječak, kojeg je "pokupio" drugi dječak na "gumi" od siline udarca "napravio salto u zraku i pao licem na tlo".

- Odmah mu je krenula krv na nos i djelovao je dezorijentirano. Odvezen je sankama Hitne pomoći - naveo je ovaj korisnik dodavši da se brzom reakcijom prisutnih roditelja i ekipe Hitne pomoći sve završilo dobro.

On je u svojoj objavi istaknuo nekoliko problema koje je primijetio na sankalištu.

Prvi je neregulisano kretanje, tačnije, kako je naveo, nisu označene staze za sankanje, kao ni staze za penjanje na sankalištu i kretanje prolaznika skijaša i šetača.

Također, kako je istaknuo, željezne sanke koje se iznajmljuju su prebrze zbog svoje konstrukcije i težine, te u punoj brzini mogu ozbiljno povrijediti i odraslu osobu, a ne malu djecu. Pored toga, problem su i takozvane "gume" na kojima se djeca spuštaju velikom brzinom bez ikakve mogućnosti upravljanja i kočenja.

- Za mene, ali i većinu drugih posjetilaca koji smo tu s malom djecom ili prolazimo prema skijalištu ovo predstavlja veliki stres u smislu gledanja i iščekivanja momenta hoće li vam neko pokupiti dijete ili će vaše dijete pokupiti nekog pješaka koji hoda stazama kao po Vilsonovom ili će vas potkačiti neko na gumi - naveo je ovaj roditelj.

On je također ponudio i rješenje za ovu situaciju. Smatra da se uz minimalna ulaganja u smislu postavljanja traka ili jednog do dva redara može napraviti da sankalište bude sigurnije.

- U protivnom pitanje je dana kada će neko dijete ili odrasla osoba završiti sa težim povredama, da ne kažem nešto gore - naveo je ovaj korisnik Facebooka, koji je na objavi tagovao Olimpijski centar Bjelašnica i Igman, Vladu Kantona Sarajevo i resornog ministra Adnana Delića, u, kako je istaknuo, nadi da će se neko pozabaviti ovim problemom.

- Apelujem na sve one koji mogu, da poduzmu nešto, prije nego vas tragedija natjera da to uradite - poručio je ovaj roditelj.

FOTO: Screenshot

Njegova objava naišla je na odobravanje drugih posjetilaca ove grupe, koji su također iznijeli zamjerke na organizaciju sankanja u Babinom dolu.

FOTO: Screenshot

Faktor je također poslao upit Vladi Kantona Sarajevo, ministru Deliću i OC Bjelašnica i Igman koje je "prozvao" ovaj roditelj, te smo pitali nadležne da li su upoznati s ovim problemima i da li ih i na koji način misle riješiti, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Ukoliko dobijemo odgovore na postavljena pitanja, svakako ćemo ih objaviti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.