open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Apelaciono vijeće ukinulo presudu u predmetu "Silos"
Novo suđenje bit će održano pred Vijećem koje je i ukinulo prvostepenu presudu, a koje čine sudije Miloš Babić, kao predsjedavajući, te članovi Vijeća Senadin Bektašević i Tihomir Lukes
15.07.2019. u 08:29
get url
text

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine, ukinulo je prvostepenu presudu u predmetu Mustafa Đelilović i drugi, kojom su optuženi u tom predmetu osuđeni na 60 godina zatvora, te je predmet vraćen na ponovno suđenje.

Informaciju je za Faktor potvrdila advokatica Lejla Čović, koja u ovom predmetu zastupa šestooptuženog Halida Čovića.

Apelaciono vijeće uvažilo je njenu žalbu, kao i žalbe Vasvije Vidović, advokatice prvooptuženog Mustafe Đelilovića, te djelimično i žalbu Tužilaštva BiH, te je presuda ukinuta u odnosu na sve optužene.

Novo suđenje bit će održano pred Vijećem koje je i ukinulo prvostepenu presudu, a koje čine sudije Miloš Babić, kao predsjedavajući, te članovi Vijeća Senadin Bektašević i Tihomir Lukes.

Prvostepeno vijeće, kojim je predsjedavala Minka Kreho, proglasilo je u julu prošle godine Đelilovića i druge krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen od maja 1992. do januara 1996. godine.

Bivši predsjednik Skupštine općine Hadžići, te kriznog štaba i ratnog predsjedništva te općine Mustafa Đelilović i komandant Devete brdske brigade Armije BiH Nezir Kazić osuđeni su na po 10 godina zatvora.

Bivši načelnik Stanice javne sigurnosti Hadžići i član kriznog štaba Fadil Čović, te upravnik zatvora "Silos" Bećir Hujić osuđeni su na po osam godina zatvora.

Komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravnika "Silosa" Halid Čović osuđeni su na po šest godina, dok je upravnik logora u magacinu u kasarni "Krupa" u Zoviku Šerif Mešanović osuđen na sedam godina zatvorske kazne.

Stražar u zatvoru "Silos" Nermin Kalember osuđen je na pet godina zatvora.

Prvostepenom presudom rečeneo je da su "krivi što su od maja 1992. druge do januara 1996. godine na širem području Sarajeva, pa i općine Hadžići, svjesno i voljno omogućili i organizovali zatvaranje srpskih i hrvatskih civila u "Silosu", Osnovnoj školi "9. maj" u Pazariću i magacinu kasarne "Krupa" u Zoviku".

Tokom iznošenja žalbi u ovom predmetu Đelilovićeva advokatica Vasvija Vidović je navela da je prvostepeno Vijeće pogriješilo kada je utvrdilo da je njen klijent imao namjeru da nezakonito hapsi civile srpske nacionalnosti.

- Vijeće nije utvrdilo da je Đelilović imao kontrolu nad počiniocima zločina kao član Kriznog štaba. Kao civil, on nije imao kontrolu nad njima. Niti jedan dokaz ne upućuje da je imao efektivnu kontrolu nad vojnim strukturama - rekla je Vidović.

Lejla Čović je kazala kako je prvostepenom presudom došlo do "prekoračenja optužbe" u odnosu na njenog klijenta Halida Čovića.

- On je proglašen krivim za prihvat osoba u svojstvu upravnika zatvora, a na teret mu je stavljano da je kao zamjenik upravnika vršio prihvat. Presudom je izmijenjeno činjenično svojstvo optuženog što je nedopustivo - rekla je Čović.

Kazićev advokat Milorad Rašević rekao je da prvostepena presuda sadrži "terminološke manipulacije".

- Koristi se termin logor, iako je "Silos" u svim dokumentima osnovan kao zatvor ili vojni zatvor - rekao je Rašević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.