open-navfaktor-logo
search
Ljudi u crnom
Arbitri zaslužni za skandale uz Peljtu sudili najviše mečeva u dosadašnjem dijelu PLBiH
Prva trećina premijerligaške sezone okončana je utakmicama 11. kola, a pravdu na 66 susreta dijelila su 22 arbitra.
30.09.2021. u 21:03
get url
text

Trojica sudija sudila su po pet mečeva. Osim najboljeg bh. arbitra Irfana Peljte (Sarajevo) po pet duela odsvirali su Antoni Bandić (Grude) i Miloš Gigović (Bosanska Gradiška), dvojac koji se u prošlosti nije pretjerano proslavio dijeljenjem pravde na terenima Premijer lige Bosne i Hercegovine, a zaslužni su i za ozbiljne skandale zbog kojih su odradili žestoke suspenzije.

VEZANI TEKST - Odgovorni šute: Kako je Antoni Bandić došao na listu Premijer lige BiH?

Najviše javnih opomena u dosadašnjih 11 kola PLBiH pokazao je upravo Irfan Peljto. Arbitar kojeg delegira i UEFA za potrebe svojih takmičenja pokazao je 36 žutih kartona i dva crvena. Oba isključenja posljedica su drugog žutog kartona, a "crveno" su ugledali Melvin Osmić (Velež) i Nikola Leko (Posušje).

Zanimljivo da je Peljto skoro trećinu javnih opomena ove sezone pokazao na gradskom derbiju između Sarajeva i Željezničara (deset), a najviše žutih kartona zaradili su fudbaleri Veleža (devet).

Antoni Bandić je pokazao jednu javnu opomenu manje od Peljte (34 žuta i jedan crveni). Čak 16 žutih kartona ugledali su fudbaleri Sarajeva, što je donekle i logično s obzirom na to da je arbitar iz Gruda sudio četiri utakmice Bordo tima (na četiri od pet gostovanja Sarajeva sudio je Bandić).

Miloš Gigović, koji je dobar dio prošle sezone proveo pod suspenzijom zbog lošeg suđenja u meču Borac - Velež, 24 puta se hvatao za džep (23 žuta, jedan crveni karton). U dosadašnjih 11 kola najviše je puta javno opomenuo igrače Leotara i Slobode, po šest puta.

VEZANI TEKST - Sudija Miloš Gigović, koji je "pogurao" Borac protiv Veleža, ipak će biti kažnjen

U grupi arbitara koji su sudili po četiri utakmice su Ermin Sivac, Mateo Musa i Sabrija Topalović. Iz ove grupe sudija samo je Musa pokazao više od 20 kartona (26 žutih i dva crvena).

Pravdu u PLBiH su u dosadašnjem dijelu sezone po tri puta dijelili Danijel Bojo, Elvis Mujić, Admir Šehović, Frano Jelić, Haris Kaljanac, Aleksandar Njemogirović i Luka Bilbija.

Bilbija je jedan od četverice arbitara koji je u dosadašnjih 11 kola isključio dvojicu igrača, a posljednji je Zoran Grbić. U meču između Posušja i Borca, jednom od dva koje je sudio ove sezone, arbitar iz Prijedora pokazao je dva crvena kartona.

Statistika Transfermarkta kaže da je Dragan Petrović (Banja Luka), koji se nalazi u grupi arbitara koji su sudili po dva susreta, jedini sudija koji je dvaput ove sezone pokazivao na bijelu tačku.

Osim Grbića i Petrovića u grupi sudija sa po dvije odsuđene utakmice su Mirza Kazlagić, Adis Mulahasanović, Velimir Drinić, Admir Musić, Josip Martinović i Benjamin Deljković. Dražen Marić sudio je tek jednu utakmicu PLBiH ove sezone.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.