open-navfaktor-logo
search
Zenica
ArcelorMittal nabavio ugalj, slijedi normalizacija grijanja u gradu
Kompanija ArcelorMittal Zenica, koja je prije dva dana obavijestila građane tog grada da su zbog nedostatka uglja prisiljeni umanjiti količine toplote za gradski sistem grijanja, nabavila je nove količine uglja, pa će biti normalizirana isporuka toplote Javnom preduzeću "Grijanje" Zenica.
12.02.2021. u 18:57
get url
text

- U prethodna dva-tri dana imali smo problema s nedostatkom energetskog uglja, što je prouzrokovalo probleme s isporukom toplotnom energije, kao i našom proizvodnjom. Imali smo zalihe uglja za samo dva dana, ali smo, nakon današnjeg razgovora s ministrom Nerminom Džindićem, uspjeli pronaći drugi izvor uglja. Uz njegovu pomoć smo uspjeli dobiti ugalj iz Banovića, čime ćemo povećati proizvodnju na našim kotlovima, a samim tim ćemo osigurati proizvodnju pare za grijanje grada. Na ovaj način smo osigurali dovoljne zalihe energetskog uglja i želimo se zahvaliti gospodinu Džindiću - istakao je direktor te zeničke kompanije Nikhil Mehta.

On je kazao i kako veoma cijene činjenicu da nije izostala brza reakcija, što pokazuje da se ministri brinu za našu industriju te da se uvijek raduju takvoj podršci.

Predsjednik Sindikata Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja Zenica Izudin Spahijaj, potvrdio je u izjavi za Fenu da su i oni dali saglasnost direktoru tog preduzeća Draganu Peranoviću da, uprkos generalnom štrajku, ArcelorMittalu sutra isporuči 3.000 tona uglja.

- Upravo smo imali sastanak, na kojem smo odlučili dati saglasnost našem direktoru da isporuči 3.000 tona uglja. To je ugalj koji smo imali na depou; koji je čist i spreman za upotrebu. Na ovakav smo se potez odlučili zbog naših građana, jer je zadnjih dana jako hladno vrijeme - ističe Spahijaj.

Sindikat je prije nekoliko sati prekinuo štrajk glađu, u koji su bili stupili u srijedu u 18 sati, ali su sindikalni povjerenici ostali u prostorijama Doma penzionera te nastavljaju generalni štrajk.

Zenički se rudari nadaju da će, zakazani sastanak u zgradi Vlade Federacije BiH u ponedjeljak, u 12 sati, polučiti željeno rješenje te da će biti deblokirani računi rudnika Zenica i Breza, a nakon toga isplaćene i plaće te naknade rudarima ta dva preduzeća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.