open-navfaktor-logo
search
Skupština
Armin Mandžo novi ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde
Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj redovnoj sjednici većinom glasova imenovala je Armina Mandžu (Goraždanska priča) za novog ministra unutrašnjih poslova (MUP) BPK Goražde.
05.05.2021. u 15:21
get url
text

Na ovu poziciju Mandžo je imenovan nakon što je ostavku, nekoliko dana nakon imenovanja, 5. februara podnio Nermin Karišik, koji nije ni ušao u zgradu MUP-a BPK Goražde.

Poslanici parlamentarne većine na februarskom 10. vanrednom zasjedanju tada su sa ove funkcije smijenili Nizamu Rišljanin.

Novoimenovani ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde Armin Mandžo danas je položio svečanu zakletvu te se obavezao da će raditi  skladu s Ustavom i zakonom.

- Zahvaljujem se parlamentarnoj većini koja me podržala i dala mogućnost da obavljam funkciju. Pred svima vama i građanima BPK,  obećavam da ću raditi transparentno, časno, pošteno i dostojanstveno, prema Ustavu i zakonu, i biti na usluzi svim građanima - kazao je Mandžo.

Njegovo imenovanje podržalo je 14 poslanika parlamentarne većine, jedan je bio protiv dok se četiri poslanika nisu ni izjašnjavala, a dio poslanika je napustio sjednicu.

Za opoziciju su sporne i nelegalne sve odluke donesene na februarskom 10. vanrednom zasjedanju, uključujući i one o smjenama i imenovanjima ministra unutrašnjih poslova te predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg Skupštine BPK, a smijenjene Daliborka Milović i Edita Velić i danas su ponovo sjedile na mjestima predviđenim za rukovodstvo kantonalnog parlamenta.

I OHR je nakon februarske sjednice uputio dopis Skupštini u kojoj je iznio mišljenje kako smjene nisu u skladu s Poslovnikom Skupštine, Ustavom BPK i FBiH, na što se opozicija i danas pozivala tražeći da se kao prva tačka dnevnog reda uvrsti mišljenje OHR-a o, kako su kazali, nezakonitim razrješenjima ministrice policije Nizame Rišljanin te predsjedavajuće Daliborke Milović (LS) i njene zamjenice Edite Velić (DF). Međutim, ovaj prijedlog nije usvojen.

Uprkos stavovima opozicije da su sve odluke koje je parlamentarna većina usvojila od 10. vanrednog zasjedanja nelegalne, današnje zasjedanje je nastavljeno.

Osim Informacije o poduzetim mjerama i aktivnostima vezanim za pandemiju koronavirusa (COVID-19) te Inicijative za promjenu Ustava BPK Goražde, na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o komunalnim djelatnostima te nacrti zakona o Kantonalnoj upravi za civilnu zaštitu BPK Goražde i zakona o nadležnostima organa vlasti BPK Goražde u oblasti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća. Pred poslanicima će se, između ostalog, naći i Prijedlog Strategije razvoja sporta BPK Goražde "Sport kakav trebamo", Izvještaj o radu Nezavisnog odbora za period 01.08.2020-31.01.2021. godine, Izvještaj o dodijeljenim koncesijama i efektima od koncesija za 2019. godinu te Informacija o uspostavi Registra udruženja građana na području BPK Goražde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.