Hafiskoj dovi hafizu Muratoviću prisustvovali su izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini muftija bihaćki hafiz Mehmef ef. Kudić, glavni imam IZBA Hasudin ef. Atanović, predsjednik IZBA Senad ef. Kusur, porodica hafiza Muratovića, kao i brojni drugi gosti.

Muftija Kudić je ovom prilikom prenio selame i čestitke reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića.

U svom obraćanju prisutnim vjernicima podsjetio je na vrijednost Kur'ana, kao i na važnost predstojećih mubarek noći.

- Kada Uzvišeni Allah želi jednom narodu dobro on im podari onog ko će ih podučavati u vjeri. U životu jednog vjernika Kur'an treba da ima posebno mjesto, moramo ga čitati, družiti se sa njim, a najviše hafizi. Čuvajte svoju vjeru. Imajte na umu svoju domovinu, ali čuvajte i zemlju u kojoj živite - istakao je ovom prilikom muftija Kudić.

Hasudin ef. Atanović iskazao je posebno zadovoljstvo što je Austrija dobila prvog hafiza.

- Tražimo u ljudima dobro. Svaki čovjek ima nešto dobro u sebi. Efendija Muratović je poseban insan, uvijek nasmijan, oličenje dobrote. On nas svojim ahlakom i svojim posebnostima podsjeća da i mi trebamo biti dobri. Nadam se da će biti primjer mladima da krenu njegovim putem - izjavio je Atanović.

Predsjednik IZBSA Senad ef. Kusur ukazao je na vrijednosti koje nosi jedan hafiz, istaknvuši koliko je to značajno za džemat i Zajednicu u cjelini.

- Nadam se da je ova naša prva hafiska dova u Austriji jedan lijep početak, da će uslijediti još hafiskih dova u našoj zajednici. Jer, put hifza najbolji je put kojim se neko može uputiti - naglasio je Kusur.

Hafiz Muratović zahvalio je muhafizu Ahmedu Bukviću i porodici na podršci, ali i Islamskoj zajednici.

- Ovo je poseban dan za mene. Dobiti titulu hafiza je velika radost, zadovoljstvo, ali i odgovornost, jer čovjek mora da djeluje, radi i živi u skladu s ajetima i Kur'anskim naredbama. Posebnu zahvalnost iskazujem Islamskoj zajednici. Važno je ukazati na činjenicu da zahvaljujući programima i aktivnostima Zajednice koje su usmjerene na hifz, iz dana u dan imamo sve više hafiza - poručio je, između ostalog, hafiz Muratović.

Džemat St. Polten je imao radost da se u džamiji okupe brojni vjernici ovim povodom, za što su u džematu ocijenili da je vrlo značajan događaj.

- Naš džemat spada među srednje džemate u Austriji, stoga nam je posebno zadovoljstvo i čast da je prvi hafiz u Austriji baš naš imam - kazao je predsjednik džemata Mehmed Fejzić.

Na kraju programa hafiske dove, hafizu Muratoviću je uručen i poklon - odlazak na hadž.

Hafiz Mersad Muratović rođen je 22. augusta 1988. godine u Doboju. Svršenik je Karađoz-begove medrese u Mostaru i Fakulteta Al-Azhar u Kairu. Tokom školovanja u Medresi, naučio je prva dva džuza Kur'ana, a aktivno učenje Kur'ana napamet započeo je 2021. godine.

Pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice hifz je položio 16. augusta 2022. godine.