open-navfaktor-logo
search
Najveća investicija
Avans od 214 miliona KM uplaćen 2020: Vlada do 9. aprila mora informisati Parlament FBiH šta dalje s Blokom 7
Šta se dešava s izgradnjom Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, koja je sa skoro 1,5 milijardi KM trebala biti najveća poslijeratna investicija u Bosni i Hercegovini? 
01.04.2022. u 13:03
get url
text

U junu će biti dvije godine kako je Elektroprivreda Bosne i Hercegovine uplatila 214 miliona KM avansa kineskim izvođačima, uz dodatnih 19 miliona KM koji su iskorišteni za pripremne radove na samoj lokaciji. 

VEZANI TEKST - Šta ako propadne projekat Blok 7: Kako će FBiH vratiti 214 miliona KM avansa uplaćenog Kinezima

U međuvremenu se iz posla povukao podizvođač, američka kompanija General Electric, i tako su Kinezi ostali bez ključnih dijelova za termoelektranu. Kinezi su zatražili izmjene ugovora na koje ne pristaje Vlada Federacije BiH, odnosno EPBiH.

Prošle jeseni, negdje u oktrobru, EPBiH je dobila kao obavezu da Parlamentu Federacije Bih dostavi prijedlog rješenja kada je u pitanju novonastala situacija s Blokom 7 nakon otkazivanja američke kompanije.

- Krajem oktobra 2021. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije dostavilo je Informaciju o statusu projekta izgradnje Bloka 7 – TE Tuzla Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Nakon žustre rasprave na samoj sjednici nije bilo zaključaka u okviru ove tačke, nego je ista primljena k znanju.

Husein Rošić

Na 14. vanrednoj sjednici održanoj 9. marta donesen je zaključak da se obavezuje Vlada FBiH da u roku od 30 dana Zastupničkom domu dostavi Informacija o statusu realizacije projekata izgradnje zamjenskih termoblokova (Blok 7 – TE Tuzla, Blok 1 – TE Banovići, Blok 8 – TE Kakanj), čija je izgradnja planirana važećom Okvirnom strategijom BiH do 2035. godine.

Informacija treba da obuhvati nivo implementacije projekta, mogućnost njegove realizacije, odnosno za koji je projekat izvjesno da se neće realizirati i iz kojih razloga - kaže za Faktor Husein Rošić, federalni zastupnik i član Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju pri Zastupničkom domu FBiH.

VEZANI TEKST - Kineski izvođač o dešavanjima nakon izlaska General Electrica iz projekta Bloka 7 TE Tuzla

Dodaje da je Vlada FBiH obavezala EPBiH da u roku 60 dana oformi Stručni tim za pregovore sa EPC izvođačem, koji bi trebao uključivati i nezavisnog konsultanta.

- Istim zaključkom Vlada FBiH je obavezala EPBiH da nastavi pregovore sa izvođačem s ciljem realizacije EPC ugovora s novim podizvođačem ključne opreme, uz osiguranje najboljih uvjeta za EPBiH i FBiH, uzimajući u obzir okolnosti koje su se u međuvremenu desile - ističe Rošić.

Iako je Energetska zajednica (EZ) bila protiv pokretanja Bloka 4 i 5, Parlament FBiH dao je zeleno svjetlo. Nakon toga je EZ dala rok do 1. jula da se institucije FBiH jasno odrede o tome.

VEZANI TEKST - Direktor EPBiH Admir Andelija: Nećemo ostati bez uplaćenog avansa od 214 miliona KM za Blok 7

- Nažalost, rat u Ukrajini je privremeno i članice Evropske unije odmakao od zelene agende. Svjedoci smo ponovnog otvaranja termoelektrana u Evropi, ali i šire. Cijene energenata su astronomske i svi se borimo za sigurno snabdijevanje energentima. Nastavak rada blokova 4 i 5 je privremenog karaktera dok se ne steknu uvjeti za nastavak realizacije zelene agende i to je ustvari mjera koju je FBiH poduzela u cilju spašavanja i građanstva, ali i privrede od preskupe uvozne energije. Ne sumnjamo da će se i BiH, FBiH i EPBiH nakon smirivanja ove krize vratiti ispunjavanju svojih obaveza iz ugovora o energetskoj zajednici - smatra Rošić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.