open-navfaktor-logo
search
CIKBiH
Bakalar: Izbora će biti, maj je krajnji rok da se usvoje eventualne izmjene Izbornog zakona
Sve eventualne izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine moraju proći Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, biti usvojene i objavljene do maja kako bi po eventualnim novim pravilima bili raspisani Opći izbori za 2022. godini, istakao je Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine.
08.11.2021. u 20:18
get url
text

O izmjenama Izbornog zakona BiH razgovara se izvan institucija, a sjednicu će u srijedu pokušati održati i Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine.

Vremena je malo, a stavovi i dalje nisu približeni. "Najžešći" razgovori vode se o načinu izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te domova naroda. Iz HDZ-a BiH često se čuje da bez zmjena Izbornog zakona neće moći biti ni izbora 2022. godine.

VEZANI TEKST - Čović: Bez izmjena Izbornog zakona nema ni izbora

 

U kratkom razgovoru za Faktor Bakalar je pak poručio da izbora mora biti i da sve ostalo vodi ka anarhiji.

Pitali smo ga koji je krajnji rok za izmjene Izbornog zakona kako bi se po tim izmjenama i raspisali Opći izbori 2022. Odgovorio je da to ovisi o tome o kakvim je izmjenama riječ.

- Mi po zakonu raspisujemo izbore u prvoj sedmici maja da bismo ih imali kada je po zakonu, 2. oktobra. Po dobrim praksama koje nalaže Venecijanska komisija, u ovoj godini bi se trebalo sve znati da bi bile sve pripreme po eventualno novim pravilima. Ali imali smo neka odstupanja. Mostar je rješavan u izbornoj godini i uspjeli smo realizirati sve. Dobra praksa po međunarodnim aktima znači do kraja ove godine sve znati, ali izmjene koje se odnose na provođenje izbora što se odnosi na određene nivoe vlasti, izborne jedinice, brojeve mandata može možda i izvan ove godine – dodao je Bakalar.

S druge strane, jako je malo vremena ostalo za promjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na uvođenje novih tehnologija.

- To je već trebalo prije pola godine ili godinu uraditi – rekao je Bakalar.

Na pitanje da li to znači da smo zakasnili s uvođenjem novih tehnologija na izborima 2022. godine, odgovorio je da za nešto i nismo zakasnili.

- Mi nešto guramo. Moglo bi u mjesec-dva, ali kakva je politička klima, daj Bože – kazao je Bakalar.

Potvrdno je odgovorio da do 1. maja eventualne izmjene moraju proći Parlament BiH, biti usvojene.

- Mi se možemo prilagoditi, ali to mora u dogledno vrijeme biti poznato, stupiti na snagu – odgovorio je Bakalar.

Predsjednik CIK-a istakao je i da ne bi da kalkulira šta sve može spriječiti izbore.

VEZANI TEKST - Dodik, Čović, stranci i pritisci na Sarajevo: Pregovori o izbornom zakonodavstvu s pištoljem na čelu

 

- Nije bajna situacija u zemlji. Različiti scenariji postoje. Ne bih da kalkuliram šta bi moglo biti, sve u domenu destabilizacije zemlje i sve što vodi do svjesnih opstrukcija može biti kamen spoticanja. Izbori će po zakonu biti raspisani – kazao je Bakalar.

Poručio je pak da izbora mora biti jer ako ih nema, postavlja se pitanje jesmo li demokratska država.

- Izbora mora biti, sve ostalo vodi ka anarhiji – dodao je.

Bakalar je odgovorio da čuju poruke, poput one da bez izmjena Izbornog zakona ne može biti izbora, ali i da kao prvi čovjek Centralne izborne komisije BiH ne bi da komentira kome odgovara da izbora nema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.