Subota, 19.09.2020.

Novi klub

Bambinosi osnovali FK Baton: Igramo da pobijedimo

FK Baton želi u Premijer ligu BiH

Klub nije osnovan da bi služio rekreaciji igrača u poodmakloj životnoj dobi koji su tu samo da popune broj, rekao je Dalipagić

Škola fudbala Bambinosi Sarajevo nakon šest godina rada sa djecom do 15 godina osnovala je Fudbalski klub pod imenom Baton.

Klub je dobio ime po slavnoj historijskoj ličnosti Batonu Dezitijatu, pripadniku autohtonog ilirskog naroda, porijeklom iz centralne Bosne koji je 6. godine Nove ere podigao jedan od najvećih ustanaka protiv Rimskog carstva.

Baton je imao sve karakterne osobine koje su potrebne jednom sportisti, a to su istrajnost, hrabrost i borbeni duh. Bio je pravedan i cijenjen čak i od Rimskog imperatora, bez obzira na to što je bio na suprotnoj strani.

Fudbalski klub Baton će početi takmičenje od nivoa Lige Kantona Sarajevo, a kako kaže predsjednik Batona Muamer Dalipagić, cilj je plasman u Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

- Fudbalski klub Baton nije osnovan da bi služio rekreaciji igrača u poodmakloj životnoj dobi koji su tu samo da popune broj - rekao je Dalipagić, dodavši:

- Naša namjera je dati priliku mladim igračima koji su željni igre i uspjeha i koji imaju velike ambicije. Selektirat ćemo najbolje iz BiH i pokušati osigurati uvjete da mogu napredovati. Također, nećemo se rukovoditi onom krilaticom da je važno učestvovati. Naš moto je da igramo da pobijedimo.

Predsjednik Bambinosa Elmir Behlulović je obrazložio razlog osnivanja Batona.

- Postavlja se pitanje zašto smo se odlučili da pored škole osnujemo i fudbalski klub. To je za nas bio prirodan slijed razvoja. Mi, kao i većina škola, treniramo sa uzrastima do 15 godina starosti. To je prelomni momenat kada su djeca na raskrsnici u trenažnom procesu i kada odlučuju da li će se nastaviti aktivno baviti fudbalom. Oni koji imaju poseban talenat počinju ozbiljnije maštati o prelasku u etablirane fudbalske klubove. Mi to apsolutno razumijemo jer i sami smo prolazili kroz taj proces. Pošto ove godine imamo prvu generaciju koja je došla do te starosne granice, odlučili smo preuzeti odgovornost i napraviti klub kako bismo mogli nastaviti sa treninzima i za starije kategorije, uključujući i prvi tim - istakao je Behlulović. 

Trener prvog tima bit će pravi profesionalac i zaljubljenik u fudbal Amir Misimović Šifto. Trenutno je koordinator trenera u Bambinosima gdje ujedno i predvodi generaciju 2007. godište.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh