open-navfaktor-logo
search
Uništavanje
Banja Luka: Za deset mjeseci uništeno više od 300 saobraćajnih znakova
Znakove namjerno uništavaju nesavjesni pojedinci, a samo u posljednji mjesec oštećeno je 50 znakova
20.11.2018. u 12:37
get url
text

U prvih deset mjeseci 2018. godine, na području Banje Luke uništeno je ili oštećeno više od 300 saobraćajnih znakova, deset saobraćajnih ogledala, šest svijetlećih saobraćajnih znakova "meta", dok je 30 stajališnih oznaka uništeno u potpunosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima banjalučke Gradske uprave, šteta nastala zbog uništavanja saobraćajne signalizacije iznosi oko 80.000 KM.

- Samo u posljednji mjesec namjerno  je oštećeno više od 50 saobraćajnih znakova, pri čemu, pored materijalne štete, dolazi i do narušavanja sigurnosti svih učesnika u saobraćaju - navode iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve i dodaju da su znakove namjerno uništili nesavjesni pojedinci.

U ovom odjeljenju istakli su da je saobraćajna signalizacija postala predmet konstantnog uništavanja na razne načine, od ispisivanja grafita, lijepljenja naljepnica, rušenja, do lomljenja i totalnog uništavanja, a u nekoliko slučajeva je dolazilo i do otuđivanja pojedinih saobraćajnih znakova o čemu je obavještavana i policija.

- Nažalost, i pored brojnih upozorenja, ove pojave nemaju tendenciju opadanja, a posljedice ovog vandalskog ponašanja mogu biti tragične, sa fatalninm ishodom. Gradska uprava još jedanput apeluje na sve da se odgovorno odnose prema saobraćajnoj signalizaciji koja predstavlja zajedničko dobro i da svako uništavanje znakova prijave nadležnom Odjeljenju za saobraćaj i puteve i Komunalnoj policiji - navode iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve Gradske uprave Banja Luka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.