open-navfaktor-logo
search
Priprema li se privatizacija?
Banjalučki Kosmos zalaže imovinu zbog ugovora sa Ministarstvom odbrane Srbije
Vazduhoplovni zavod Kosmos primoran je da založi dio imovine kako bi dobio garanciju Investiciono-razvojne banke (IRB) RS-a, a koja mu je neophodna za novi ugovor od dva miliona eura sa Ministarstvom odbrane Srbije.
14.04.2022. u 21:45
get url
text
Kosmos Banja Luka
Kosmos Banja Luka

Informaciju o prijedlogu upisa hipoteke drugog naplatnog reda na dijelu imovine Kosmosa u korist IRB-a danas je razmatrala i Vlada RS-a.

Kosmosu je potrebna garancija od 900.000 eura, a IRB će moći upisati hipoteku drugog reda, s obzirom na to da je imovina banjalučkog preduzeća već pod hipotekom u korist Porezne uprave RS-a.

Direktor Kosmosa Dušan Vještica kaže za Capital da moraju osigurati bankarsku garanciju za posao vrijedan dva miliona eura sa Ministarstvom odbrane Srbije te da zbog toga moraju dati i dio imovine pod hipoteku.

- S obzirom na to da se radi o velikom iznosu moramo dati zalog u vrijednosti bankarske garancije. Riječ je o ugovoru sa Ministarstvom odbrane Srbije vrijednim oko dva miliona eura za koji nam je neophodna garancija - kazao je Vještica.

IRB je proteklih godina bez finansijskog posrednika Kosmosu odobrio dva kredita u ukupnom iznosu od 2,25 miliona KM, a koji su prema riječima Vještice vraćeni.

Vještica kaže da je Kosmos 2021. godine poslovao pozitivno i da se plaće za 85 radnika, koliko ih trenutno ima, redovno isplaćuju. 

VEZANI TEKST - Napad Srbije na vojnu industriju Bosne i Hercegovine preko Republike Srpske

Govoreći o namjeri Srbije da kupi ovo preduzeće, Vještica je rekao da se od toga nije odustalo, ali da se prije prodaje preduzeće mora potpuno riješiti obaveza i problema iz prethodnog perioda.

Napad Srbije na vojnu industriju Bosne i Hercegovine preko Republike Srpske krenuo je prije nekoliko godina. Srbija je zainteresovana za preuzimanje preduzeća Kosmos, izjavio je i prošle godine aktuelni direktor Dušan Vještica. 

To bi u poslednjih pet godina bila druga od ukupno četiri firme namjenske industrije RS-a koja bi bila integrisana u vojnu proizvodnju Srbije.

- To je šira priča. O budućem vlasništvu u Kosmosu ne pregovara preduzeće već direktno dvije vlade. A hoće li je preuzeti Yugoimport SDPR ili država Srbija, to je druga priča - izjavio je Vještica prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.