open-navfaktor-logo
search
Borba za polufinale
Bayern ima priliku za jedan od najvećih podviga u historiji Lige prvaka, može li ponoviti uspjeh ekipe Edina Džeke
U večerašnjem revanšu četvrtfinale Lige prvaka, Bayern će pred svojim navijačima pokušati nadoknaditi težak poraz od Manchester Cityja iz prve utakmice (3:0).
19.04.2023. u 13:22
get url
text

Bavarci su nedavno promijenili trenera i na klupu doveli Thomasa Tuchela, osvajača Lige prvaka iz 2021. godine, ali nakon teškog poraza na Etihadu u prvom susretu sada mora nadoknaditi tri gola zaostatka, što djeluje vrlo izazovno. Međutim, poznavajući mentalitet njemačkih klubova, Bavarce uprkos velikom zaostatku ipak ne treba otpisati.

Manchester City predvođen Pepom Guardiolom nije lagano slomiti. Građani su u seriji od 10 uzastopnih pobjeda u svim takmičenjima, što dodatno otežava nade Bavarcima.

Ukoliko Bayern želi izboriti plasman u polufinale, trebat će izvesti jedan od najvećih preokreta u historiji Lige prvaka. Njemački velikan bi se u tom slučaju našao na diobi drugog mjesta kada bismo gledali nadoknađen minus iz prvih utakmica u nokaut fazi ovog takmičenja.

Najveći preokret u historiji ovog takmičenja viđen je 2017. godine, a kretatori su bili fudbaleri Barcelone.

Katalonci su u prvom susretu osmine finala doživjeli debakl od PSG-a izgubivši sa 4:0, a do tada niko nije nadoknadio minus od četiri pogotka te se očekivalo da će revanš na Nou Campu biti samo formalnost. Međutim, desila se suprotnost tome te je priređena prava poslastica za ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu.

VEZANI TEKST - Džeko na korak do pridruživanja Kruniću, Bayern u (ne)mogućoj misiji

Barcelona je vodila 3:0. Pogađali su Luis Suarez i Lionel Messi, dok je autogol postigao Layvin Kurzawa. Igrala se 62. minuti kada je Edinson Cavani smanjio prednost Katalonaca (3:1). Barceloni je od tog trenutka trebala pobjeda od pet golova razlike, što se činilo nemogućim.

Do 88. minute semafor je još pokazivao rezultat 3:1. Međututim, svega sedam minuta kasnije, u petoj minuti sudijske nadoknade, Sergi Roberto je u gol skrenuo ubačaj Neymara, koji je prethodno zabio četvrti i peti gol Blaugrane za veliku senzaciju.

Tri tima su uspjela nadoknaditi poraz od tri gola razlike iz prvog duela.

Prvi kojima je to pošlo za rukom bili su fudbaleri Deportiva 2004. godine protiv Milana. Italijani su u prvom meču četvrtfinala na San Siru slavili s 4:1, da bi španski tim u revanšu pobijedio rezultatom 4:0.

Roma je, također u četvrtfinalu, 2018. godine protiv Barcelone nadoknadila poraz od 4:1 s Nou Campa. Jedan od strijelaca u iznenađujućem trijumfu Rome (3:0) bio je i bh. reprezentativac Edin Džeko.  

U polufinalu ovog takmičenja 2019. godine viđen je, za sada, posljednji preokret od tri gola zaostatka.

Žrtva preokreta bila je Barcelona, koja je na Nou Campu u prvom meču stekla visoku prednost (3:0) protiv Liverpoola.

Međutim, Redsi su u revanšu pružili sjajnu partiju slavili sa 4:0, čime su se plasirali u finale.

Da li će Bayern biti naredni tim kojem će poći za rukom da nadoknadi tri gola zaostatka, ostaje da vidimo večeras od 21 sat.

Pobjednik dvomeča Bayern - Manchester City pred sobom će u narednoj fazi takmičenja imati težak zadatak. Naime, u borbi za finale čeka ga Real Madrid koji je u dvomeču bio bolji od Chelseaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.