open-navfaktor-logo
search
Mostar
Bebek i Pandža nakon sastanka u Vladi prezentirali plan za Aluminij
Predstavnici Vlade FBiH sastali su se danas sa predstavnicima Aluminija. Jedan od zaključaka je uvezivanje 17 mjeseci staža radnicima kada budu išli u penziju
31.07.2019. u 12:15
get url
text
Aluminij, predstavnici Uprave

Nakon završenog sastanka sa predstavnicima Vlade FBiH, predstavnici Aluminija Mostar dali su izjave novinarima. Rečeno je da Uprava Aluminija radi plan restrukturiranja kompanije, da je Federalna vlada pristala na uvezivanje staža radnica kada steknu uvjete za penziju, te da se razmatra početkom septembra pokretanja jednog od pogona Aluminija.

- Mi smo vezani da sačinimo plan restrukture, podizanja firme iz pepela i Uprava je krenula u tom smjeru. Nakon toga, paralelno uz plan strukture radimo i plan zbrinjavanja zaposlenika i to je u određenoj fazi. Bit će brzo završeno. To je ono što je načelno dogovoreno. Mi smo iznijeli neke projekcije u kojem bi smjeru to trebalo ići. Eventualno broj djelatnika koji bi bio u nekim etapama upošljavanja, koji bi bio maksimalan broj radnika do kojeg bi mi mogli doći da se podignu sva tri pogona. Predstavnici Vlade su to saslušali - rekao je novinarima Dražen Pandža direktor Aluminija.

Pero Bebek, predsjednik Skupštine Sindikata Aluminija Mostar je kazao kako je sastanak s predstavnicima Vlade FBiH prošao u analizi daljeg poslovanja Aluminija.

- Znači, bilo je tu prijedloga, bilo je tu, hajmo reći, nekih i zamjerki. Uglavnom, što se tiče 17 mjeseci neuplaćenog staža za PIO tu se zaključilo da ide na datum penzije. Drugim riječima, ako idem za pet godina u penziju taj mjesec će mi biti uplaćeno tih 17 mjeseci. Što se tiče otpremnima, i tu se došlo do zaključka da se otpremnine mogu dobiti ali iz imovine Aluminija. Ostale druge stvari su raspravljane. Što se tiče banaka nije se o tome mnogo pričalo - rekao je Bebek i dodao:

- Pričano je i o poslovanju Aluminija. To nije zaključena stvar, već samo nacrt, prijedlog. Ljevaonica bi išla od 1. septembra do 1. oktobra, 150 tona dnevno bi otapala. Odnosno, 4.650 mjesečno, znači struja bi bila samo pet megawat sati. Za cijeli Aluminij struja je nekada bila 143 megawat sati, a dobit po toni bi bio 210 eura. To bi koštalo 20 miliona po prvoj varijanti. A po drugoj varijanti kada bi dovozili taj ruski metal, kineski, mi da obrađivali i oni ga odvozili. U tom slučaju tih 20 miliona KM ne bi bilo potrebno - rekao je, između ostalog, Bebek.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.